Društvo

Poslednji srpski vozač kamiona iz Ukrajine konačno na sigurnom: Posle više od mesec dana agonije Dražić ušao u Poljsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

20:02

Poslednji srpski vozač kamiona iz Ukrajine konačno na sigurnom: Posle više od mesec dana agonije Dražić ušao u Poljsku
Aleksandar Dražić - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Dražić, jedini preostali vozač iz Srbije koji je ostao "zaglavljen" u Ukrajini i duže od mesec dana se nalazio u skloništu 30 kilometara severno od Kijeva, danas je konačno ušao u Poljsku, potvrdio za Euronews Srbija.

On je rekao da je put do poljske granice dobro protekao.

"Sve je u putu prošlo u redu, bez problema. Prevoz su organizovali Belorusi", kazao je Dražić.

Evakuacija Dražića počela je danas. Ministar saobraćaja Tomislav Momirović jutros je za Euronews Srbija rekao je da na evakuaciji rade volonteri Crvenog krsta.

"Očekujemo da on u toku dana izađe iz Ukrajine. U ovom momentu ne znamo tačno vreme jer su na putevima postavljene barikade na svakih 1,5 do 2 kilometra", naveo je Momirović.

Zaglavljen u Ukrajini više od mesec dana

Agonija vozača kamiona iz Srbije Aleksandra Dražića trajala je duže od mesec dana. Dane i noći provodio je u skloništu sa kolegom iz Belorusije. Kako je nedavno rekao za Euronews Srbija iz skloništa su izlazili povremeno da udahnu svež vazduh ili samo da odu do prodavnice da kupe namirnice.

On se spletom okolnosti našao u Ukrajini - dok se iz Rusije vraćao za Srbiju u ovoj zemlji je buknuo rat. Tada ga je vojska isključila sa puta na oko dvadesetak kilometara od Kijeva u mestu Semipolki i tu se, u skloništu, nalazi sve vreme.

Diplomatskim vezama Srbija je ranije uspela da izbavi pedesetak vozača iz Srbije, ali ne i Dražića koji se tada jedini zatekao u blizini Kijeva gde su u tom trenutku trajala ratna dejstva.

Borbe su se tada, objašava, odvijale na ulicama svega nekoliko kilometara od njega. Sada, kaže, nema pucnjave, ali se i dalje "oseća opasnost u vazduhu", jer ne vlada strah samo od vojnika, već više od "nezvaničnog rata koji se odvija na ulicama".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija