Društvo

"Biju non-stop, puca na sve strane, u skloništu sam 15 dana": Vozač kamiona iz Srbije zaglavljen kod Kijeva

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/03/2022

-

19:56

"Biju non-stop, puca na sve strane, u skloništu sam 15 dana": Vozač kamiona iz Srbije zaglavljen kod Kijeva
Aleksandar Dražić - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Ne nazire se kraj agonije Aleksandra Dražića, vozača kamiona iz Srbije koji je ostao zaglavljen u Ukrajini. Dane i noći provodi u skloništu sa lokalnim stanovništvom. Društvo mu pravi i kolega iz Belorusije. Spletom okolnosti, po povratku iz Rusije za Srbiju, zatekao se u Ukrajini na početku rata. Vojska ga je isključila sa puta na oko 30 kilometara od Kijeva u mestu Semipolki.

Diplomatskim vezama Srbija je uspela da izbavi pedesetak vozača iz Srbije koji su se zatekli u sličnoj situaciji kao Dražić. Pre dva dana izašla su četiri vozača kamiona koji su Ukrajinci danima držali na prelazu Jagodinu, na granici sa Poljskom. Rešenja trenutno jedino nema za Dražića, jer su oko Kijeva ratna dejstva.

"Tri sata mi samo falilo, da sam prošao Kijev sad bi bio u Vrnjačkoj Banji na odmoru. Ali šta je tu je. Za sada smo na sigurnom - u skloništu. Imamo struju, grejanje, jedino je internet malo slabiji, ali dovoljno da mogu da se čujem sa porodicom. Zovu stalno iz firme, ambasade, raspituju se kako sam. Znači mi što me nisu zaboravili", priča za Euronews Srbija Dražić.

Ulične borbe vode se na dva, tri kilometra od njega. Čuje se brundanje tenkova, udari raketa. Svestan je Dražić da će morati još uvek da ostane u skloništu i da povratak u Srbiju neće biti skoro. Iz skloništa izlazi povremeno, kada prestanu dejstva, da kupi u obližnjoj prodavnici osnovne namirnice za život. Novac za to stiže iz Srbije i još uvek može da se podiže.

"Biju non-stop, to je najveći problem"

"Trenutno nije problem za novac. Može da se podigne, tako da za osnovne stvari imam. Samo je problem što biju brate... non-stop biju, to je najveći problem", priča Dražić.

Privatna arhiva

 

Već 15 dana stalni u skloništu su samo Dražić i vozač kamiona iz Belorusije, ostalo lokalno stanovništvo dolazi uveče, ali se ujutro vraćaju kući. Nekada sa njima bude pet, nekada deset porodica. Straha, kaže, ima kod svih, ali se stariji trude da ga ne pokazuju pred decom.

"Niko nije ravnodušan, puca se na sve strane, sitna deca plaču kada čuju udare. Mi stariji se malo hrabrimo, ne pokazujemo strah, ali nije svejedno", navodi on.

Rat u Ukrajini Dražića je zatekao na 30 kilometara od KIjeva. Sve kamione vojska je isključila sa puta. I Dražićev kamion moraju je na parking u Semipolki.

"Bio sam dva, tri dana u kamionu. Onda je došao vlasnik parkinga i ponudio nam sklonište. Plaćamo oko osam evra dnevno za parking i smeštaj za nas. Na parkingu ima dosta kamiona, ali su ostali uspeli da odu kućama. Ostali smo samo Belorus i ja", priča Dražić.

Stižu četiri vozača kamiona

Četiri srpska vozača kamiona, koji su više od deset dana proveli na ukrajinsko- poljskoj granici uskoro treba da stignu u Srbiju. Oni su u utorak ujutro prešli u Poljsku i krenuli su prema Srbiji.

Privatna arhiva

 

Jedan od vozača ispričao je tada za Euronews Srbija da se dobro osećaju, da su po ulasku u Poljsku zaustavili se da nabave vinjete i da se odmore.

"Sada smo dobro. Bilo je napeto, bilo je problema, polazaka, vraćanja.... Probudili su me grčevi u nogama. Verovatno sada organizam popušta od te psihičke napetosti i strepnje šta će biti sa nama", rekao nam je jedan od njih.

Očekuje da će u zemlju stići u četvrtak. Tada će posle 12 dana agonije u Ukrajini konačno moći da odahnu u svojim domovima sa porodicom. Vozači kažu da je važno da se ne zaboravi njihov kolega koji je ostao u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija