Društvo

Novi protest u Vojvodini: Okupljeni u Perlezu protestuju zbog kineske fabrike za preradu plastike

Komentari

Autor: J.S/Euronews

13/06/2021

-

15:45

Novi protest u Vojvodini: Okupljeni u Perlezu protestuju zbog kineske fabrike za preradu plastike
Novi protest u Vojvodini: Okupljeni u Perlezu protestuju zbog kineske fabrike za preradu plastike - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Građani u Perlaza okupili su se danas i protestovali zbog fabrike za reciklažu i preradu plastike Feitiansuye. Ova fabrika je 13. aprila, nakon posete Inspekcije za zaštitu životne sredine Zrenjanina zatvorena zbog niza nepravilnsti. Međutim, prošle srede, nakon ponovne posete insekcije i nadležnih, ona je počela da radi, ali građani kažu da ne primećuju nikakvu promenu.

Protest su okončali akcijom otkopavanja plastike koju je, tvrde, investitor zatrpavao i izvan prostora na kom se nalazi postrojenje, a koju planiraju da ostave ispred gradskih institucija u Zrenjaninu.

Euronews TV

Građan ne veruju da je investitor otklonio nedostatke

Kako reporter Euronews Srbija javlja, protest se završio, a glavni povod je taj što građani ne veruju da je investitor otklonio sve nedostatke zbog kojih je 13. aprila privremeno zabranjen rad postrojenja. Inspekcija je tada ustanovila da ne posluju u skladu sa ugovorom i da nisu investirali, kako su se obavezali, u uređaje za smanjenje emisije štetnih materija.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac tada je izjavio da će privremena zabrana trajati dok investitor ne otkloni nedostatke. 3. juna, nakon novog rešenja o radu, proizvodnja je ponovo pokrenuta.

Još jedan povod za protest je, kažu građani, i loša komunikacija sa lokalnom samoupravom o ovom problemu.

U Perlezu se i dalje šire neprijatni mirisi i ne primećuju da se smanjilo zagađenje. Žika Milenković je među prvima govorio na skupu i rekao da je nepodnošljiov živeti u ovom estu

"Svako jutro kada se probudimo osećamo miris ovog otrova", poručio je Milenković.

Euronews TV

Nema odgovora od nadležnih

Predstavnici ove firme nisu želeli da govore za Euronews Srbija, ali su potvrdili da su ponovo krenuli sa radom nakon što su dobili novo rešenje o radu. Takođe su dodali da još uvek rade na nekim stvarima koje su im naložene, kao što je na primer izgradnja separatora.

I iz grada danas nije bilo odgovora za Euronews, jer kako je rečeno zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je na putu.

Na sajtu fabrike piše da ih je 3. juna posetio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, i da je fabrika tog dana počela ponovo da radi nakon što je utvrđeno da su ispunjeni svi nedostaci koje je u aprilu utvrdila Inspekcija za zaštitu životne sredine.

"Uverio sam se, a to je posle inspekcijskog nadzora utvrdila i naša inspekcija, da je investitor uložio sredstva kako bi nedostaci u prosecu proizvodnje bili otklonjeni. Kako mi je rečeno, u planu je proširenje kapaciteta i povećanje broja radnika. Sada je ovde zaposlen 21 radnik, a njih 9 su meštani Perleza i zaposleni su na neodređeno vreme, za nas u lokalnoj samoupravi važni su investitori i nova radna mesta, ali i zdravo životno okruženje", kazao je tada Santovac.

Euronews TV

Protesti dan za dan

Inače, današnji protest dogodio se dan nakon protesta ispred fabrike guma u izgradnji kineske kompanije "Linglong" koja je u izgradnji.

Pokrajinski inspektor za građevinarstvo je krajem aprila utvrdio da kompanija "Linglong" gradi bez dozvole i naloženo im je da sruše objekte. Juče je rok istekao, međutim ništa se nije dogodilo.
Budući da do sada, kako kažu, nisu dobili reakciju od države, demonstranti će u ponedeljak da upute zajedničko pismo kineskoj ambasadi kako bi upozorili na to što se dešava.

Komentari (0)

Srbija