Društvo

Nevreme praćeno grmljavinom i gradom u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2022

-

20:10

Nevreme praćeno grmljavinom i gradom u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje
Nevreme praćeno grmljavinom i gradom u Beogradu, RHMZ izdao upozorenje - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović, RINA

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme uz jak vetar, grmljavinu, pljuskove i grad, pogodilo je danas srpsku prestonicu. Kao što je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio, Beograd je zadesio jak pljusak oko 18 časova, posle toplog i sparnog dana.

Pored Beograda jako nevreme sa gradom je pogodilo i Požarevac, javlja 192.rs.

RHMZ je izdao upozorenje o pljuskovima u pojedinim delovima Srbije:

"Oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom iz zapadne Srbije, Srema i južne Bačke  u naredna dva sata premestiti ka Šumadiji, Beogradu i Banatu. Grmljavina i pljuskovi biće praćeni i jačim vetrom, a kratkotrajan pljusak očekuje se i u oblasti Homolja".

Nevreme u Topoli

Olujno nevreme praćeno gradom veličine graška pogodilo je tokom večernjih sati opštinu Topola. Grad je najveću štetu pričinio na poljoprivrednim usevima u selima Lipovac, Mitrovčić, Bor, Božurnja ali nije zaobišao ni centar opštine Topola. 

"Odjednom je počelo da sipa kao iz rukava. Grad nije bio toliko krupan koliko je jako i intenzivno padao skoro deset minuta. Pričinjena je poprilična šteta na voću, ovde zasade ima skoro svaka kuća. Za mnoge kulture vegetacija je završena iako je tek kraj aprila.", kaže za RINU meštanin iz sela Lipovac. 

Osim grada velike probleme napravila je i obilna kiša, posebno u Krivoj bari gde šahte nisu mogle da prime veliku količinu vode. Ovo je prvo nevreme i grad u Topoli ove godine, a kolika je zapravo šteta i da li je protivgradna služba dejstvovala još uvek nije poznato.

Sutra prohladno

Prema najavama, kiša i oblaci će se već za nekoliko časova pomeriti ka južnim i istočnim krajevima Srbije.

Kako meteorolog Đorđe Đurić navodi, do pljuskova sa grmljevinom je došlo zbog hladnog fronta koji je danas stigao iz pravca Mađarske i Hrvatske.

"Ovaj hladni front nekoliko sati pre prodora može ispred sebe da uslovi lokalne pljuskove sa grmljavinom, dok će njegov samo prodor doneti svim predelima jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz prodor hladnije vazdušne mase sa severa", ističe Đurić

Sutra će u većem delu zemlje biti pretežno oblačno i sveže vreme sa kišom, dok nas za vikend očekuje promenljivo oblačno vreme sa višim temperaturama, najavili su meteorolozi.

Komentari (0)

Srbija