Društvo

Ponedeljak doneo osveženje, ali ove nedelje nas očekuju znatno topliji dani nego prethodne

Komentari

Autor: Jovana Stanković

15/06/2021

-

07:05

Ponedeljak doneo osveženje, ali ove nedelje nas očekuju znatno topliji dani nego prethodne
Ponedeljak doneo osveženje, ali ove nedelje nas očekuju znatno topliji dani nego prethodne - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje nas očekuju znatno topliji dani, za razliku od prethodne, sa maksimalnom temperaturom oko 30 stepeni Celizijusa. Za ponedeljak se procenjuje da će biti najsvežiji u narednih sedam dana, međutim još uvek nema reči o tropskim temperaturama, rekao je za Euronews Srbija meterolog Đorđe Đurić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Proteklu nedelju obeležili su pljuskovi i grmljavina u većem delu zemlje. RHMZ je tada izadao upozorenje na veću količinu padavina kada su i bili poplavljeni Šabac i jedan deo zapadne Srbije. 

Međutim, kako Đurić kaže, od početka ove nedelje treba očekivati stabilizaciju vremena i toplije dane.

"Još uvek ne možemo da očekujemo tropske temperature, pravog leta još uvek nema, ali će se značajno stabilizovati u poređenju sa prethodnim periodom, naročito sa prošlom nedeljom", rekao je Đurić.

Još danas svežije

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno uz moguću kratkotrajnu kišu lokalno, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Vetar će biti umeren i jak, severozapadni, u istočnoj Srbiji ponegde i sa udarima olujne jačine. Najniža temperatura od devet do 14, a najviša od 18 do 23 stepena Celzijusa.

U Beogradu pre podne sunčano, a tokom dana promenljivo oblačno sa kratkotrajnom kišom lokalno. Vetar umeren, povremeno pojačan, severozapadni. Najniža temperatura oko 13, a najviša oko 22 stepena Celzijusa.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Đurić za Euornews Srbija kaže da od ponedljka možemo da očekujemo toplije dane. Od utorka će se maksimalna temperatura kretati  od 21 na jugu do 27 na severu.

Od srede je Đurić najavio nešto toplije i pretežno sunčanije vreme uz povremenu oblačnost. Tada će maksimalna temperatura biti od 25 do 29 stepeni. Slično će biti u drugoj polovini nedelje - topli i sunčani dani su pred nama.

"Za vikend je moguće očekivati lokalne pljuskove, ali maksimalna temperatura kretaće se oko 30 stepeni", rekao je Đurić.

Oprez sa UV zračenjem

Meterolog Nedeljko Todović je ranije za RTS izjavio da nezavisno od toga da li dan sunčan ili ne, važno je obratiti pažnju na UV zračenje.

"Ono što morate da znate kada je u pitanju sunčano vreme, ne znači da je UV zračenje visoko ako ima sunca. Prošle zime i prošlo leto UV zračenje bilo je vrlo slabo pa je bilo poželjno sunčati se da bi se stvorio D vitamin zbog imuniteta. Sunce još nije "proradilo" punim intenzitetom. To opet ne znači da treba ležati na suncu ceo dan, jer je infracrvena komponenta opasna tokom dužeg vremenskog perioda", objasnio je tada Todorović.

Komentari (0)

Srbija