Društvo

Insitut Torlak nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

15:26

Insitut Torlak nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina
Insitut Torlak nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

 Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da će Institut Torlak biti nosilac inovativne RNK tehnologije u Srbiji za proizvodnju vakcina, objavio je danas šef Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano na konferenciji za medije u Institutu Torlak.

On je podsetio da je nakon zanimanja Vlade Srbije za usvajanje nove RNK tehnologije u februaru objavljeno da je Srbija među nekoliko zemalja za koje se pokazalo da imaju kapacitete da tu tehnologiju prime.

"Danas možemo da objavimo da će Institut Torlak biti nosilac te inovativne tehnologije. To je srednjoročna do dugoročna investicija u inovacije, istraživanje i razvoj za izradu budućih potencijalnih lekova i vakcina ne samo protiv kovida, već i za druge patogene, a moguće da će jednog dana biti razvijen lek i protiv raka i drugih bolesti", rekao je Skano.

On je dodao da ta investicija nije samo za Srbiju, već i za druge zemlje koje će od toga imati koristi.

Skano je, takođe, rekao da se, paralelno sa tim, u Srbiji se u ovom trenutku nalazi misija SZO čiji je cilj da se ojačaju kapaciteti nacionalnih regulatornih tela u pogledu praćenja kvaliteta vakcina i drugih zdravstvenih mogućnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je da je to veliki početak novog Instituta Torlak koji će biti rame uz rame sa svim svetskim institutima, ne samo po pitanju vakcina koje se tiču zaraznih bolesti, nego i vakcina koje će lečiti mnoge druge bolesti, pre svega onkološke.

"Tehnologija koja će biti transferisana u Torlak predstavlja kvantni skok u tehnologiji zdravstva. Pored najbogatijih zemalja iz grupe G17, još samo 15 država na svetu ima takvu tehnologiju, a među njima je Srbija. Na to moramo da budemo ponosni", poručio je Sazdanović.

On je istakao da će do transfera tehnologije doći nakon što je SZO prepoznala Srbiju i Institut Torlak kao jednu od ključnih institucija sposobnih da ponesu teret budućih lečenja na osnovu rezultata koje je postigla u epidemiji kovida.

Specijalni savetnik direktora SZO za Evropu Kornelijus Piter de Jongeret rekao je da je transfer RNK tehnologije plod dugoročne saradnje Torlaka i SZO.

On je rekao da je u proteklom periodu kovid 19 uzrokovao mnoge patnje, ali da nam je i doneo novu tehnologiju sa RNK mesendžerom.

"To je razvilo novu vakcinu koja nije samo za kovid, već daje platformu za budućnost da se razvije u drugim vakcinama i lekovima. SZO smatra da je izuzetno važno da se ta tehnologija deli sa što više zemalja. Razvoj te tehnologije predstavlja revoluciju u medicini i sve više ćemo pratiti njen razvoj u budućnosti", poručio je De Jongeret.

Direktorka Instituta Torlak VERA STOILJKOVIĆ najavila je da se očekuje dolazak delegacije SZO iz Ženeve i otpočinjanje saradnje sa habom za transfer informacionih tehnologija u Južnoj Africi.

"Mi znamo da ovo nije lak put i da će biti dugotrajan, ali mi ćemo uložiti apsolutno sve napore da, uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, dođemo zajednički do ovog uspeha", poručila je Jovanovićeva

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija