Društvo

Sutra četvrti ciklus kviza iz vojne istorije, najboljima obezbeđen smeštaj u ustanovama "Tara" i "Morović"

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

20:11

Sutra četvrti ciklus kviza iz vojne istorije, najboljima obezbeđen smeštaj u ustanovama "Tara" i "Morović"
Sutra četvrti ciklus kviza iz vojne istorije, najboljima obezbeđen smeštaj u ustanovama "Tara" i "Morović" - Copyright Vojska Srbije/ vs.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji vojne istorije će sutra tačno u podne imati priliku da na internet sajtu Ministarstva odbrane učestvuju u četvrtom ciklusu kviza - "SVI KVIZ" i osvoje vredne nagrade.

Nadmetanje u znanju koje Ministarstvo odbrane organizuje svake prve subote u mesecu, iz ciklusa u ciklus privlači sve veći broj takmičara.

Kreatori kviza, pukovnik doc. dr Slobodan Ðukić sa Vojne akademije i pukovnik dr Dalibor Denda sa Instituta za strategijska istraživanja, ističu da je osnovna svrha tog projekta popularizacija nacionalne istorije, pre svega među mlađom populacijom.

"Želimo da privučemo mlade ljude da kroz neformalne načine sticanja znanja dođu do znanja iz naše nacionalne istorije, a ideja je da bude što više učesnika. Pitanja su tako koncipirana da traže od učesnika da razmisle i povežu neke istorijske događaje. Postoji grupa i najtežih pitanja za vrsne poznavaoce vojne istorije kako bismo izdvojili najbolje učesnike. Zadovoljni smo odzivom, jer u svakom ciklusu učestvuje od 150 do 300 učesnika u takmičarskom delu, a još veći je broj onih koji igraju u toku meseca i pripremaju se za takmičarski deo", kaže pukovnik Ðukić.

Pukovnik dr Dalibor Denda naglašava da postoje tri nivoa pitanja.

"Kviz sadrži lakša pitanja sa višestrukim izborom, srednji nivo i teža pitanja koja imaju edukativni karakter. Nama je cilj da promovišemo vojsku, vojnu istoriju i kroz pitanja, i kroz samu organizaciju kviza. Kviz je zanimljiv koncept zato što se uči kroz igru i usvajaju se nova znanja koja su manje dostupna - kaže pukovnik Denda.

Ljubav prema istoriji nasledila od oca

Ana Gajić i potporučnik Tijana Stanojković koje su pobedile u trećem ciklusu "SVI KVIZ-a", za svoje znanje nagrađene su sedmodnevnim aranžmanima u objektima vojnih ustanova "Tara" i "Morović".

Ana Gajić, koja je tačno odgovorila na 14 od 15 mogućih pitanja za samo 44 sekunde, kaže je da je ljubav prema istoriji nasledila od oca, a to interesovanje neguje i danas.

"Interesovanje za vojnu istoriju potiče od tate koji je završio Mornaričku srednju vojnu školu “Maršal Tito” u Splitu. On je radio kao radio-telegrafista i šifro-teleprinterista i dosta sam naučila od njega o vojnoj istoriji. Takođe sam učila i u školi. Sada sam, pripremajući se za kviz, čitala istorijske zanimljivosti", ističe Gajić koja.

Ona kaže da kviz na sajtu Ministarstva odbrane igra od samog početka, te da pitanja nisu bila teška.

"Sviđa mi se zato što svi mogu da učestvuju i dobar je koncept. Nagrada je zaista divna, nisam znala šta ću da dobijem. Kada je stigao mejl, ja sam se šokirala i prijatno iznenadila i jedva čekam da idem na Taru", kaže pobednica trećeg ciklusa.

Vojska Srbije/ vs.rs

 

Potporučnik Tijana Stanojković koja je završila Medicinski fakultet VMA, takođe je odgovorila tačno na 14 pitanja, za nešto više vremena od pobednice.

"Ja sam preko Instagrama videla reklamu i prijavila se. Nisam se posebno pripremala, sve znanje sam stekla kroz školovanje. Pitanja su bila raznovrsna, a posebno mi se svidelo što je bilo pitanja iz kojih je moglo nešto da se nauči", navodi potporučnik Stanojković.

Svi koji žele da učestvuju u kvizu mogu to učiniti na zvaničnom internet sajtu i Fejsbuk stranici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Takmičarski ciklusi realizovaće se svake prve subote u mesecu do kraja 2022. godine, a naredna prilika da ljubitelji vojne istorije pokažu svoje znanje i osvoje vredne nagrade biće sutra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija