Društvo

Generalštab Vojske Srbije proslavio Đurđevdan, liturgiju služio patrijarh Porfirije

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

17:58

Generalštab Vojske Srbije proslavio Đurđevdan, liturgiju služio patrijarh Porfirije
Generalštab Vojske Srbije proslavio Đurđevdan, liturgiju služio patrijarh Porfirije - Copyright Vojska Srbije/ vs.rs

veličina teksta

Aa Aa

Generalštab Vojske Srbije proslavio je danas slavu Ðurđevdan, a u kapeli u kasarni "Banjica 2" liturgiju je služio patrijarh Porfirije, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh je u obraćanju poručio da su svi u crkvi jedan organizam i da je u zabludi svako ko misli da može da učini velika dela sam po sebi, nezavisno od podrške ostalih, podrške braće i sestara, bez molitvene podrške.

"Onda kada delimo, kada dajemo, kada živimo za druge, zasigurno mnogostruko više blagodaću Božjom dobijamo", rekao je Porfrije.

On je podsetio i da je Sveti Georgije bio vojskovođa, vojvoda u vojsci cara Dioklecijana, koja je odbacila Hrista, ali da je on "noseći Hrista u svom srcu odbio počasti i slavu i opredelio se za Hrista".

"Sveti Georgije je izabrao Hrista, izabrao smrt, on je izabrao mudrost Hristovu koja je ludost za logiku i za mudrost ovog sveta", ukazao je Porfirije.

On je naveo da je isto to učinio i Sveti knez Lazar rekavšida je "zemaljsko je zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka" i "time ono što je utemeljio Sveti Sava kao naš identitet projavio u praksi: identitet istine, pravde, mira, ljubavi, večnosti, večnog života Hristovog, što nije sve misaona i apstraktna imenica u budućem veku".

Vojska Srbije/ vs.rs

 

Porfirije je istakao i da je to realnost i vrednost kojom treba da živimo ovde i sada i da “nezavisno od toga koliko smo slabi i nemoćni, važno je da u nama postoji odluka i opredeljenje za tu Hristovu istinu".

Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, poželeo je dobrodošlicu gostima i čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije.

Slavskom sabranju prisustvovali su članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba, kao i mnogobrojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije.

Generalštab Vojske Srbije svoju slavu, Ðurđevdan, proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija