Društvo

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju: Evo nas opet, došli smo kući

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

23:37

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju: Evo nas opet, došli smo kući
Patrijarh Porfirije stigao u Pećku Patrijaršiju: Evo nas opet, došli smo kući - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije sa članovima Svetog arhijerejsog sinoda, stigao je večeras u Pećku Patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve.

"Evo nas opet, opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde", rekao je patrijarh i kazao da budući da je "taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti".

Ako nam, kazao je patrijarh Porfirije, koren nije ovde, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno.

"Neka Bog da da zaista ovde koren bude onima koji su kršteni...", poručio je patrijarh i blagoslovio monahinje, za koje je rekao da okopavaju i zalivaju taj koren.

"Kao što Gospod kaže, neko zaliva i neko okopova, a svi imamo od toga plodove koji nas hrane i koji nas čuvaju i koji od samog početka, od Svetog Save, hrane nas i koji će nas, verujemo, uvesti u večno Carstvo Sina Božjeg koji je došao u svet, jedan od nas postao, postradao, raspet bio, umro na krstu, ali pokazao da poslednju reč nema tama prolaznosti i tama smrti nego svetlost i radost Carstva nebeskog...", naveo je patrijarh srpski.

Kako je saopšteno iz SPC, u Pećkoj partrijaršiji sutra će, posle svet arhijerejske liturgije, biti održana redovna sednica crkvene vlade i sednica Patrijaršijskog upravnog odbora.

Sa patrijarhom su u Peću patrijaršiju došli Sinoda episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, U Peću patrijaršiju tokom večeri su došli i episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman dečanski arhimandrit Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinćel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, kao i protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija