Društvo

Oproštaj od Veselina Simonovića: "Tražio je kvalitet više i iz svakoga je izvlačio ono najbolje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

12:24

Oproštaj od Veselina Simonovića: "Tražio je kvalitet više i iz svakoga je izvlačio ono najbolje"
Oproštaj od Veselina Simonovića: "Tražio je kvalitet više i iz svakoga je izvlačio ono najbolje" - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija novinaru i uredniku Veselinu Simonoviću održana je u Dorćol Placu u Dobračinoj ulici u Beogradu. Pored članova porodice, od Simonovića su se oprostili brojni prijatelji i kolege. Simonović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju.

Na početku komemoracije prisutnima se obratio urednik lista "Nova" Ranko Pivljanin. On je rekao da su redakcije, novine i portali u kojima je Simonović pisao i koje je uređivao građene kao mera poštenja, ljudskosti, istinskih vrednosti, pristojnosti i misije.

"Upravo je time opervažen svaki pečat koji je Veselin na njima ostavljao. Jedna pored druge stoje kula od miliona primeraka novina sa njegovim uredničkim potpisom i zajednica – novinara, urednika, fotoreportera, tehničkih urednika, snimatelja, štampara, vozača... Veselin je bio most između njih, garant da se ona kula neće oburvati i motivacioni guru ovih drugih u teškom, ali lepom poslu kome je čuvao izvorne principe i kodeks", rekao je Pivljanin, prenosi Nova.

Dodao je da Simonović nije bio šef po logici uredničkog mesta, već po izvornom autoritetu, impregniranim vanrednim uredničkim nervom.

"Nije tražio da se uradi ništa što on sam nije mogao uraditi. Istina, nije bila niska ta lestvica, ali zato se svi oni koji su uspeli da je dometnu neće stideti tekstova ispod kojih su stavljali svoje ime i prezime. U zlom vremenu mediokritetstva i jeftine i bedne propagande, Veselin ih je takvih ostavio dovoljno", rekao je on.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Manjo Vukotić je rekao da je Simonović znao da "otključa brave kao malo ko u srpskom novinarstvu".

"Bio je među najbržima i najmudrijima, znao je ne samo šta će biti danas, nego sutra, uskoro i u budućnosti. Bio je najiskreniji u odnosu sa saradnicama", naveo je Vukotić.

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm poručio je na komemoraciji da je Simonović bio profesionalac i da novinarstvo za njega nije bio posao nego poziv.

"Veselin je imao izuzetnu ljubav prema nama, puštao nas je da budemo oštri, ali i da insistiramo na činjenicama", rekao je Švarm.

On je naveo da je dogovor sa Veselinom bio sve.

"U nedeljnim novinama je ostao srcem u dnevnom novinarstvu. Ako Veselin nije znao da se nešto desilo, to nije niko znao. Veselin je bio profesionalac, ali novinarstvo za njega nije bio posao nego poziv", kazao je Filip Švarm.

Okupljenima se obratio i Simonovićev "saborac" iz "Blica" Milan Subotić: "Još 1998. godine kada nas je osnivač Blica pozvao u Kečkemet da nam saopšti da se faktički odriče iz Blica i da na njega više ne računamo, sa gorčinom u grlu, vraćajući se po nekoj velikoj kiši za Beograd, dok je direktor razmišljao kako da saopšti da od sutra nemaju posao, Veselin i ja smo na zadnjem sedištu na nekom malom digitronu smišljali matematiku kako dalje i nastavili smo dalje, istina bez plata nekih dva-tri meseca. I taman smo se uspravili, onda su tog proleća 1999. godine počele bombe nad Beogradom. Zapamtio sam na njegove legendane reči: 'Nećemo se junačiti, niti praviti budale od sebe, ali ćemo svima pokazati ko su patriote'".

FoNet/NOVA.RS

 

Glavni i odgovorni urednik lista Nova Stojan Drčelić je rekao da se Simonović nije štedeo, "mada je otišao u trenutku kad je delovao neuništivo.

"Kao čovek takve energije, da ste imali utisak da svaki dan može da pokrene po jedan novi projekat. Kao urednik bio je brz, tačan i delotvoran. Promišljao je hitro, a onda se poput vihora obrušavao i na temu i na saradnike. Bio je to svakodnevni mentalni rolerkoster koji je imao za cilj da iz svakog člana redakcije izvuče ono najbolje. Bio je lider, raskošno talentovan i odlučan, ništa mu nije promicalo, sve je čitao i pratio, svakodnevno je demonstrirao zavidno znanje iz svih oblasti političkog, kulturnog i društvenog života. Od urednika je tražio kvalitet više, a za greške novinara gajio razumevanje. Umeo je da strpljivo sačeka njihovo sazrevanje. Mnogo je pažnje posvećivao kolegijumima, učestvovao u definisanju tema, posle je sve bilo lako", naveo je Drčelić.

Dodaje da Simonovića nije bilo lako impresionirati i da je sudove o ljudima i pojavama donosio promišljeno, a zatim ih teško menjao.

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je u nedelju u Beogradu u 63. godini. Bio je urednik u redakcijama "Borbe", nedeljniku "Vreme", a potom dugogodišnji urednik dnevnog lista "Blic".

Komentari (0)

Srbija