Društvo

Letnji dan u Srbiji, temperatura do 30 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2022

-

07:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklon, koje se trenutno nalazi iznad Mediterana sprečava prodor kišonosnih oblaka ka Balkanskom poluostrvu, što nam danas donosi skoro pa letnje vreme, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Stabilizacija vremena i priliv tople vazdušne mase uzrokovaće da temperatura na severu i istoku zemlje prelazi 30 stepeni. U ostalim predelima ipak ostaje malo hladnije, ali i dalje ekstremno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Tokom celog dana vreme ostaje vedro i sunčano, a slične vremenske prilike očekuju se i u petak. Tada će minimalna temperatura u Vojvodini biti preko 15 stepeni, a tokom dana se upravo u severnim i istočnim predelima očekuje i do 32 stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

Slab i promenljiv vetar, u kombinaciji sa vedrim vremenom uzrokovaće da subjektivni osećaj temperature bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti.

Gojković navodi da u noći između petka i subote počinje da duva severni vetar koji nam najavljuje promenu vremena. 

"Prolazna oblačnost tokom noći, zapadnim i centralnim predelima naše zemlje donosi slabe i umerene padavine. Kasnije dolazi do premeštanja oblaka dalje ka jugu zemlje, gde se oblaci zadržavaju i u subotu, sve do kraja dana. U nedelju ponovo dolazi do razvedravanja, a samim tim i otopljenja", kaže ona. 

Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju slične vremenske prilike, imaćemo temperaturu malo iznad proseka, vreme će uglavnom biti vedro i sunčano, ali će ponegde ipak biti privremene nestabilnosti, koja će uzrokovati lokalne pljuskove i grmljavinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija