Društvo

Stižu prave letnje temperature: Sledeće nedelje se prognozira čak 30 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2022

-

09:13

Stižu prave letnje temperature: Sledeće nedelje se prognozira čak 30 stepeni
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Umereno do pretežno oblačno, ali toplo vreme obeležiće ovaj vikend. Za razliku od subote, nedelja će biti sunčanija sa maksimalnom temperaturom do 26 stepeni Celzijusa, kažu meteorolozi.

Metorolog Đorđe Đurić navodi da će u Srbiji, u nastavku vikenda, biti umereno do pretežno oblačno, ali toplo, dok se slaba kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju samo posle podne i pred kraj dana na zapadu i jugozapadu Srbije. 

"Duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, u nedelju krajem dana vetar u slabljenju. Maksimalna temperatura biće od 22 do 26 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 25 stepeni", navodi Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Da će drugog dana vikenda biti smene sunca i kiše, potvrđuje i meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Smena sunca i oblaka i slabljenje istočnog vetra obeležiće drugi dan vikenda. Ipak, južni predeli naše zemlje ostaju pod uticajem vlažnog Mediteranskog vazduha koji će se prilikom prebacivanja preko planina južne Srbije podizati na visinu", rekla je Gojković i objašnjava da tada dolazi do kondenzacije vodene pare, obrazovanja i razvoja oblačnosti. 

"Padavine će biti lokalne, u obliku pljuskova, ponegde i sa grmljavinom", dodaje.

Kakvo će vreme biti naredne nedelje?

Gojković kaže da slično ostaje i početkom naredne sedmice, dakle promenljivo, ponegde sa slabom kišom, a već sredinom nedelje, sa jačanjem anticiklona iznad Evrope dolazi do stabilizacije vremena. 

"Za drugu polovinu sedmice prognozira se sunčano i toplije vreme, a krajem nedelje temperatura će dostizati 30 stepeni. Polako ulazimo u period stabilnijeg i toplijeg vremena, ipak sve do sredine juna biće uslova za iznenadne promene vremena, pljuskove i fluktuacije temperature", kaže ona.

Đurić kaže da nas u ponedeljak već očekuje temperatura koja će biti malo viša i kretaće se od 23 do 27 stepeni Celzijsa. Za utorak najavljuje slične temeprature, dok već od srede stižu letnji dani.

"Od srede se u Srbiji očekuje sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature preko 25 stepeni Celzijusa, dok će najtoplije biti u petak, kada će maksimalna temperatura biti do 30 stepeni Celzijusa", kaže Đurić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako objašnjava, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 20 do 25 stepeni, Đurić kaže da će one u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti ili za koji stepen iznad proseka. 

"Od sledeće srede do petka temperature će biti znatno iznad proseka za sredinu maja, uglavnom za oko pet do sedam stepeni, da bi potom sredinom meseca one bile u padu na prosečne vrednosti. Kada je reč o padavinama, njih narednih sedam do 10 dana neće biti u značajnijim količinama i u mnogim predelima neće pasti ni kapi kiše, što bi moglo veoma nepovoljno da deluje na poljoprivredne i ratarske kulture", kazao je Đurić i dodao da slabijnih padavina u narednih nekoliko dana može biti samo ponegde na jugu i na zapadu Srbije, dok se na severu Srbije, u Beogradu i u Vojvodini i u većem delu centralne Srbije padavine ne očekuju u narednih nedelju dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija