Društvo

Nastavlja se smena sunca i oblaka - u kojim delovima Srbije se očekuje kiša?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2022

-

06:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stigli smo do početka maja, poslednjeg prolećnog meseca. Prema dugoročnim prognozama, u prvoj polovini maja nastavljaju se vremenske prilike koje smo imali prethodnih dana. Dakle, smenjivaće se sunce i oblaci, temperatura ostaje oko normale, a imaćemo i poneki prodor hladnije vazdušne mase.

Druga polovina meseca biće stabilnija i toplija. Prognostički modeli za sada najavljuju za stepen - dva toplije vreme od prosečnih vrednosti, a padavine će biti u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Dugoročne prognoze ipak treba uzeti sa rezervom, jer su podložne promenama u zavisnosti od razvoja vremenske situacije.

Vreme danas ostaje promenljivo. Smena sunca i oblaka i pojačan jugoistočni vetar obeležiće i današnji dan, a uslova za kišu biće samo u južnim i jugozapadnim predelima, gde se tokom većeg dela dana zadržavaju oblaci. 

Maksimalna temperatura i danas će se kretati oko 20 stepeni, na severu i do 22, međutim u južnim predelima, zbog oblaka i kiše, ostaje hladnije, sa temperaturom oko 16 stepeni.

Pojačan jugoistočni i istočni vetar još danas se zadržava iznad naše zemlje. U košavskom području povremeno će biti i jak, a uveče i tokom noći sledi njegovo slabljenje.

Sutra se nastavljaju slične vremenske prilike, na severu zemlje biće malo do umereno oblačno, dok se u južnim predelima zadržavaju oblaci. Mestimično će biti uslova za slabu kišu.

U narednim danima očekuje nas malo stabilnije vreme. Delimično razvedravanje i slabljenje vetra uzrokuju i otopljenje, te ćemo već od srede imati više sunčanih perioda i temperaturu oko 24. podeljka. Ipak, krajnji jug Srbije ostaje pod uticajem nestabilnosti, što će ponegde usloviti slabe, lokalne padavine. 

Komentari (0)

Srbija