Društvo

Još nekoliko dana natprosečnih temperatura, a potom drastična promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2022

-

19:30

Još nekoliko dana natprosečnih temperatura, a potom drastična promena
Još nekoliko dana natprosečnih temperatura, a potom drastična promena - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Narednih dana u Srbiji će ostati toplo i prolećno vreme, sve do utorka kada stiže nagla promena, kako predviđaju meteorolozi.

"Noć ka nedelji biće dosta sveža, kada temperatura može da padne i ispod 10 stepeni, mada će drugi dan vikenda biti pretežno sunčan i topao uz maksimume od 23 do 28 stepeni", piše prognostičar Marko Čubrilo na Fejsbuku.

Ponedeljak donosi novi dotok toplog vazduha tako da će uz pretežno sunčano vreme i južni vetar maksimumi uglavnom biti preko 26, a lokalno i do 32 Celzijusa. U ponedeljak posle podne ponegde na zapadu i severu regiona ređa pojava lokalnih pljuskova.

U utorak se tokom dana računa na premeštanje hladnog fronta koji će doneti destabilizaciju atmosfere, grmljavinske pljuskove, jak severozapadni vetar i osetnije osveženje. Sredinom sledeće nedelje uglavnom suvo, ali osetno svežije, naglašava Čubrilo. 

"Od sledeće srede očekuje se pretežno sunčano, uz nešto niže temperature, ali se očekuje toplo, uz maksimalne temperature uglavnom od 21 do 25 stepeni", ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Za sada nema signala za bilo kakve konkretnije padavine na širem prostoru barem ne do oko 25. maja kada bi sinoptika mogla otići ka formiranju sekundarnog ciklona nad Jadranom, ali je to za sada veoma neizvesno.

Prosek maksimalne temperature za sredinu maja u Srbiji je od 21 do 25 stepeni. Dakle, danas i naredna tri dana temperature u Srbiji biće za pet do sedam stepeni više od proseka, dok će od sredine sledeće sedmice biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, dodaje Đurić.

U proteklom periodu bilo je tek lokalnih pljuskova i grmljavinskih oluja u delovima Srbije, a lokalno će biti i u petak posle podne na severu, a subotu u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije. Ipak, padavine su veoma neravnomereno raspoređene.

Komentari (0)

Srbija