Društvo

Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/05/2022

-

13:46

Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
Patrijarh Porfirije - Copyright Instagram.com/porfirije_patrijarh

veličina teksta

Aa Aa

U Sremskim Karlovcima se održava proslava velikog crkveno-istorijskog jubileja, stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije. Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da Sremski Karlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

Patrijarh i arhijereji najpre su bili sinoć na liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim je patrijarh otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica Gordana Petković.

U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

"Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa", rekao je patrijarh Porfirije.

Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni "što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu".

"Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama", rekao je episkop sremski Vasilije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, za srpski narod i državu.

"Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države", rekao je Vučević.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda.

Poslanica patrijarha Porfirija: Patrijaršija simbol jedinstva

Patrijarh Porfirije uputio je danas poslanicu povodom proslavljanja 100 godina obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu.

U poslanici se navodi da je ovaj veliki praznik, zapravo praznik jedinstva i sloge, kada je od svih potvrđena svest o jedinstvu i kontinuitetu SPC, koja je u svim nevoljama delila i radost i tugu srpskog naroda, a Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

Navodi se da veliki jubilej lane nije mogao biti obeležen zbog epidemije korona virusa i podseća da je SPC, "od nezakonitog i nasilnog ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, živela podeljena u mitropolije i episkopije u različitim državama, ali da se i u takvim uslovima svaka crkvena jedinica starala da očuva duhovni i nacionalni identitet svoje pastve i obezbedi opstanak srpskoga naroda".

"Konačno je, posle pobede u Velikom ratu i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, održan Sabor arhijereja na kome je, posle 154 godine uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno Srpska pravoslavna crkva, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije", navodi se u poslanici.

Dodaje se da je Sveti arhijerejski sabor SPC 28. septembra iste godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene patrijaršije.

Komentari (0)

Srbija