Društvo

Mere opreza zbog korone u porodilištima: Prisustvo očeva na porođaju još nije dozvoljeno

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/05/2022

-

18:11

Mere opreza zbog korone u porodilištima: Prisustvo očeva na porođaju još nije dozvoljeno
Mere opreza zbog korone u porodilištima: Prisustvo očeva na porođaju još nije dozvoljeno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre epidemije u mnogim porodilištima u Srbiji tate su mogle da prisustvuju rođenju deteta. Korona je sve promenila. Iako se situacija polako stišava u zdravstvenim ustanovama na snazi su i dalje pojačane preventivne mere - obavezno nošenje maski, ali i zabrane poseta, te je "stavljena rampa" i za prisustvo očeva u porođajnim salama. 

U porodilištu na Zvezdari za Euronews Srbija kažu da je prisustvo tate na porođaju bila standardna usluga, koja se nije dodatno plaćala. Muškarci koji to žele mogli su da prisustvuju dolasku bebe, samo su morali da donesu briseve grla i nosa koji potvrđuju da su zdravi.

"Pre epidemije to je bila standardna usluga za sve očeve koji žele da prisustvuju porođaju i to se nije plaćalo. Od početka pandemije, u skladu sa preporukama i epiemiološkim smernicama, nije dozvoljeno prisustvo očeva na porođaju. Međutim, ta usluga će biti ponovo aktivna onog trenutka kada epidemiološka situacija bude dozvolila. Očevi sada dobijaju sve informacije o stanju supruge i bebe, bebu mogu da vide kroz staklo", kažu u KBC Zvezdara.

U zemljama zapadne Evrope - Švajcarska, Austrija, Nemačka, očevi odavno mogu da prisustvuju porođaju. U nekima čak otac može da preseca pupčanu vrpcu (uz pomoć babice koja sve pripremi). I u porodilištima u Srbiji kažu da imaju sve više parova koji dolaze sa pitanjem da li tata može da prisustvuje rođenju deteta. Međutim, to i dalje nije tako rasprostranjeno kao na zapadu. Tate na Balkanu više vole da sve prate "sa distance".

"Moramo biti oprezni"

Pre korone i u GAK Narodni front očevi koji to žele mogli su da prisustvuju porođaju, ali je epidemija i to zaustavila. 

"Još nije počelo prisustvo očeva na porođaju. Ta usluga je bila besplatna. Zabranjene su posete u bolnicama, pa samim tim i prisustvo očeva na porođaju. U pitanju su male bebe, moramo i dalje da budemo oprezni. Nisu dozvoljene ni posete ženama koje su na bolničkom lečenju zbog nekih drugih ginekoloških obolenja", navode u Frontu.

Pixabay

 

Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović kaže da je kovid u Srbiji sada pod kontrolom, ali da zabrane poseta u bolnicama, kao i prisustvo očeva na porođaju, nisu samo zbog kovida već i zbog drugih virusa.

"Poštovanje svih propisanih mera je ostalo u zdravstvenim ustanovama, posebno u porodilištima i ginekologiji. Tu mislim na masku, odstojanje, dezinfekciju. Međutim, mi imamo u ovom periodu i drugih virusnih i bakterijskih infekcija. Među decom, ali i među odraslima, imamo respiratorne viruse, adenoviroze i druge veruse koji mogu praviti probleme posebno ako su u pitanju trudnice ili porodilje. To što još nije dozvoljeno da očevi (koji to žele) prisustvuju porođaju je opravdano", kaže Tiodorović za Euronews Srbija. 

Dodaje da će Srbija imati potpuno kontrolisanu situaciju verovatno tek od juna meseca. Podseća da ovo nije prvi put da se zabrani prisustvo očeva na porođaju ili posete bolnicama, da je toga bilo sezonski i ranije kada se pojavi epidemija gripa.

Neophodan oprez

I on je saglasan da buduće tate treba da prisustvuju porođaju, da je to "dobra stvar" iz različitih razloga, pre svega psihološkog. 

"Prisustvo oca, odnosno supruga, trudnici daje sigurnost. S druge strane i on želi da vidi porođaj i da na neki način učestvuje u svemu tome. To treba praktikovati, ali u situacijama kada je potpuno bezbedno za mamu i bebu. sada još uvek nije", naveo je Tiodorović.

U Srbiji je i dalje u cirkulaciji omikron soj virusa korona, koji daje najblažu kliničku sliku i prolazi, uglavnom, bez težih komplikacija. Međutim, lekari su i dalje oprezni i to ne bez razloga. Tokom prošle godine, kada je bio dominantan delta soj virusa korona, umrlo je oko deset trudnica i porodilja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija