Društvo

Centar za mame: Tokom pandemije nedovoljno brige o kvalitetu nege porodilja

Komentari

Autor: FoNet

18/01/2022

-

12:30

Centar za mame: Tokom pandemije nedovoljno brige o kvalitetu nege porodilja
Trudnica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je tokom pandemije nedovoljno brinula o kvalitetu nege porodilja i novorođenčadi, zbog čega odmah treba početi primenu standarda koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija, što je pitanje od nacionalnog interesa, saopštio je danas Centar za mame.

Rezultati istraživanja "Porođaj tokom pandemije", pokazali su da ženama tokom trudova u 68,2 odsto slučajeva nije bila omogućena sloboda kretanja. Istovremeno, njih 46,2 odsto nije dobilo lekove za ublažavanje bolova, dok 69,9 odsto ispitanica prijavljuje da im nije bio omogućen podoj bebe odmah posle porođaja.

Kako se napominje u saopštenju, ženama u Srbiji se krše i zakonska prava, pa kod njih 69,2 odsto, kod vaginalnog porođaja, nije tražen pristanak za upotrebu instrumenata poput forcepsa i vakuuma. Ženama u Srbiji prilikom porođaja nije bio dostupan ni odgovarajući smeštaj, pokazalo je istraživanje u kojem se navodi da se čak 70,5 odsto njih požalilo na neadekvatnu organizaciju soba za porođaje, a 72,4 odsto na neadekvatnu organizaciju bolničke sobe.

Porodilje se žale i na nedostatak bar jednog funkcionalnog i lako dostupnog lavaboa za pranje ruku, sa sapunom i vodom u sobi ili blizu nje, dok je na neadekvatno očišćena, opremljena i pozicionirana kupatila ukazalo 48,7 odsto anketiranih žena.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić rekla je da je zdravstvenom sistemu svake zemlje bilo potrebno izvesno vreme da se adaptira na promene koje je donela pandemija, od kreiranja novog načina funkcionisanja, do toga da su postojeći resursi nedovoljni da zadovolje povećane potrebe.

Ona navodi primer anesteziologa koji su delom bili nedostupni za davanje epiduralne anestezije zato što je mnogo njih prebačeno u kovid bolnice, gde je potreba za njima bila prioritetna.

"U Srbiji je, međutim, tretman porodilja višedecenijski problem", ukazala je Ružičić, navodeći da je izveštaj iz 2015. godine takođe pokazao loše uslove za porodilje u zdravstvenom sistemu Srbije.

Prema njenim rečima, neophodno je hitno primeniti standarde nege porodilja i novorođenčadi koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija. To je sada pitanje od nacionalnog interesa i mora biti deo budućih pronatalitetnih inicijativa za ovu i sve buduće vlade, zaključila je Ružičić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija