Društvo

Dr Miković: U GAK Narodni front porodilo se 136 trudnica zaraženih virusom korona

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2021

-

12:42

Dr Miković: U GAK Narodni front porodilo se 136 trudnica zaraženih virusom korona
Dr Miković: U GAK Narodni front porodilo se 136 trudnica zaraženih virusom korona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) Narodni front bilo je 136 kovid porođaja, izjavio je danas profesor Željko Miković na skupu "Humana reprodukcija u vrtlogu pandemije kovid 19" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu. Kako je rekao, oko 18 odsto trudnica koje su se porodile dok su bile zaražene koronavirusom, bilo je starije od 35 godina, 22 odsto je imalo indeks telesne mase viši od 35 (izuzetno gojazne osobe), 32,4 odsto je imalo komorbiditete, a 51,5 odsto su bile prvorotke.

Od tog broja 35,3 odsto trudnica su bile bez simptoma koronavirusa, 55,9 odsto su bile za blažim simptomima, 2,2 odsto su bile sa umerenim simptomima, a sa teškom slikom ih je bilo 6,6 odsto.

Miković je dodao da kada je reč o novorođenčadima, sedam odsto beba koje su rodile majke zaražene koronom bilo je sa malom telesnom masom, devet procenata dece je prerano rođeno, jedno dete bilo je mrtvorođeno, šestoro dece je poslato na intenzivnu negu i dvoje na poluintenzivnu negu, ali nijedno nije bilo pozitivno na PCR testiranju.

On je rekao da je jedno od pitanja koje se često postavlja, da li trudnoća pojačava osetljivost na kovid i da nije moguće sa sigurnošću dati odgovor, da je među inficiranim ženama bilo devet odsto trudnica, a da je u opštoj populaciji zaraženih bilo pet odsto trudnica.

Miković je istakao da je to možda posledica toga što je obuhvat testiranja trudnica veći nego opšteg stanovništva i da se kod njih češće otkrivaju i asimptomatski oblici zaraze.

"Mi moramo iz ove epidemije da izađemo pametniji i za neke rizike u budućnosti", poručio je Miković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija