Društvo

Najveću pometnju među građane unose lekari antivakseri - trudnice zbunjivali oprečnim informacijama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/10/2021

-

08:14

Najveću pometnju među građane unose lekari antivakseri - trudnice zbunjivali oprečnim informacijama
Tanjug/Jaroslav Pap, Zoran Žestić, Sava Padovanović, Pixabay - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Zoran Žestić, Sava Padovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Deset trudnica i porodilja od početka godine umrlo je od kovida 19. Statistika bi bila verovatno drugačija da se više "budućih mama" vakcinisalo. Međutim, od samog starta oprečne informacije stizale su za vakcinaciju u trudnoći. Počev od onih na društvenim mrežama da vakcina može štetno da itiče na plod i izazove anomalije, do pojedinih lekara koji su javno, ali mnogo čečće u kontaktu sa pacijentkinjama savetovali da trudnice i dojilje ne treba da se vakcinišu.

Rezultati antivakserskih stavova, pojedinih lekara, pa i profesora Medicinskog fakulteta sada se vide u kovid bolnicama, gde su buduće majke, nažalost, sve češći pacijenti. Istraživanja su pokazala da trudnice nisu bile ugrožena kategorija stanovništva na početku epidemije, kada je dominantan bio vuhanski soj virusa. Međutim, slika se promenila sa pojavom delta soja, koji je zarazniji i, kako se pokazalo, daleko opasniji za trudnice.

To potvrđuju podaci Nacionalne zdravstvene službe Engleske koji kažu da su nevakcinisane trudnice činile skoro 20 odsto pacijenata koji su bili priključeni na respirator u periodu između 1. jula i 30. septembra ove godine.

Još u aprilu mesecu Stručni komitet za imunizaciju dao je preporuku za vakcinaciju trudnica u Srbiji posle trećeg trimestra trudnoće u konsultaciji sa nadležnim ginekologom. Preporučena je Fajzer/Biontek vakcina, kao jedina koja je radila istraživanja i na trudnicama.

Međutim, u Srbiji je mali broj trudnica vakcinisan, a i one koje su donele odluku da to urade nailazile su na brojne prepreke. Društvene mreže preplavljene su iskustvima "budućih mama" koje su šetali od vakcinalnog punkta do ordinacije ginekologa.

Jedna od njih kaže da su joj na punktu za vakcinaciju tražili mišljenje ginekologa da može da se vakciniše. Kada se javila ginekologu on je rekao da je dovoljno da priloži analize koje potvrđuju da je trudnoća uredna. Još jedan odlazak na vakcinalni punkt bio je bezuspešan jer su lekari ponovo tražili pisanu potvrdu od ginekologa da može da se vakciniše. Našla se u začaranom krugu i vakcinisla se, kako je napisala, "preko veze".

Zdravstveni radnici antivakseri

Velikih naučnih dostignuća Edvarda Dženera, Luja Pastera i mnogih drugih istraživača koji su dali ogroman doprinos u vakcinaciji stanovništva od mnogih zaraznih bolesti i spasili milione ljudi, među prvima su se u pandemiji virusa korona odrekli pojedinci koji su položili Hipokratovu zakletvu.

Na posebnu opasnost kada lekari šalju oprečne informacije ukazao je prof. Zoran Radovanović. On je više puta okrivio državu da je dozvolila da se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama pojavljuju pojedinci koji barataju poluistinama ili neistinama i tako zbunjuju ljude u epidemiji koja je odnela milione života u svetu. Ukazao je i da ništa nije urađeno da se sankcionišu zdravstveni radnici koji zastupaju antivakserske stavove.

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida podnelo je u februaru ove godine Sudu časti Lekarske komore Srbije prijavu protiv prof. Branimira Nestorovića da je "u vreme pandemije virusa korona kao član Kriznog štaba i u ličnom svojstvu, iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i prenosio poluistine".

Sankcinisanje onih koji su "posejali strah" od vakcinacije do danas nismo videli. Tek kada su počele da pristižu tužne vesti iz kovid bolnica o smrti porodilja i trudnica svi su se prenuli. I Ministarstvo zdravlja pozvalo je juče pozvalo građane da prijave lekare koji bez jasnog medicinskog razloga ne preporučuju vakcinaciju.

Tanjug/AP

 

Iz Lekarske komore Srbije saopštili su da se zalažu za vakcinaciju kao osnovnu meru prevencije i da ukoliko neki lekar radi suprotno tom stavu, odnosno savetuje građane da se ne vakcinišu, radi na štetu svojih pacijenata, ugrožavajući njihovo zdravlje i život, ali radi i na štetu struke i svojih kolega. 

Poziv ministarstva

Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da putem Vajber aplikacije na broj telefona 064/ 88- 11-405 prijave lekare koji bez jasnog medicinskoig razloga ne preporučuju vakcinaciju.

Svi pristigle prijave biće procesuirane pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara.

Pozvali su građane da, ukoliko im se u praksi dogodi da ih lekar savetuje da ne prime vakcinu, slučaj prijave Lekarskoj komori Srbije, uz dostavljanje medicinske dokumentacije sa pregleda.

"Obaveza svih lekara je da pacijentima, u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, savetuju vakcinaciju kao metodu prevencije, a na pacijentima je da donesu odluku o tome da li će vakcinu primiti ili ne", navodi se u saopštenju LKS.

Dodaju da ukoliko slučajevi neprofesionalnog ponašanja postoje, moraju biti "prezentovani i predati Sudu časti". 

Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM, kaže za Euronews Srbija da je reakcija LKS i Ministarstva zdravlja zakasnela, ali je treba pozdraviti.

Euronews Srbija

"Ovde se radi o povredi profesionalne dužnosti lekara, da se ne koriste medicinska dostignuća u obavljanju zdravstvene delatnosti. To je ono što će Sud časti LKS utvrđivati u ovim slučajevima nakon što sprovedu postupak", navela je Golubović.

Lekari se zbog antivakserskih stavova i odvraćanja ljudi od vakcinacije mogu suočiti sa sankcijama kao što su javna opomena, umanjenje 20 odsto zarade u periodu od šest meseci, ali može doći i do težih sankcija kao što je zabrana obavljanja delatnosti u određenom periodu ili zabrana obavljanja određenih poslova u okviru zdravstvene delatnosti.

Veće interesovanje trudnica za vakcinaciju

Dr Dušan Simić, načelnik ginekologije u Domu zdravlja Niš, kaže da je povećano interesovanje trudnica za vakcinaciju, nakon što su u poslednjih nekoliko meseci počele pristizati vesti o smrti trudnica i porodilja.

Podseća da je u Stručno-metodološkom uputstvu, koje je stuglo svim zdravstvenim ustanovama iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", da se sve trudnice posle 12 nedelje, a nakon organogeneze, mogu vakcinisati Fajzer/Biontek vakcinom pošto je jedina ispitana na trudnicama.

"Trudnice u prvom naletu, sa vuhanskim virusom, nisu bile ugrožene, dok sada sa delta sojem spadaju u najugroženiju kategoriju“, kaže Simić za Euronews Srbija i pojašnjava da delta soj virusa korona ima naglašeniji efekat na krvne sudove - trombogeni efekat.

Navodi i da su imali primer trudnice koja se vakcinisala na početku trudnoće jer nije znala da je trudna, ali da vakcinacija nije izazvala nikakve poteškoće, da je trudnoća uredna.

"Žena nema apsolutno nikakvih problema, plod se normalno razvija. Primila je drugu dozu na vreme, kada je izašla iz prvog trimestra. Šest meseci od druge doze se prijavila za buster dozu“, ističe Simić.

Akušerska sekcija Srpskog lekarskog društva planirala je skup ginekologa, akušera krajem meseca na kojima će se dati smernice kako da se rešavaju konkretni primeri iz prakse.

Bilo je primera da žena pre trudnoće primi kinesku vakcinu, drugu dozu lekari nisu mogli da joj daju jer kineska vakcina nije ispitana kod trudnica. U trudnoći može da se primi samo Fajzer, a da bi se promenio proizvođač potrebno je da prođe šest meseci.

Milenković: Jedna od zabluda je da vakcinacija može da utiče na plodnost

Euronews Srbija

Ginekolog Milan Milenković  kaže da žene koje obole u trudnoći, naročito pri kraju trudnoće  imaju veći rizik da budu na intenzivnoj nezi, imaju komplikacije sa disanjem i završe na respiratoru, tako da jedino što mogu sada da urade u pandemiji je da se vakcinišu ili pre trudnoće ili tokom trudnoće.

On je naveo da je nedavno objavljena velika studija u kojoj je praćeno 35.000 trudnica koje su primile mRNK vakcinu, gde je osim izraženog bola na mestu uboda nisu imale druge neželjene pojave.

"Nisu zabeležene komplikacije, spontani pobačaji, prevremeni porođaji, povišen pritisak”, naveo je on.

Upitan zbog čega kod trudnica vlada strah od vakcinacije, on je rekao da to možda zbog nepoverenja u zdravstveni sistem.

“Vakcinacija je bezbedna što se tiče trudnoće. Ne postoji hipoteza, niti pretpostavka koja ukazuje da bi nešto moglo da se komplikuje ni za nekoliko godina”, rekao je on.

Jedna od zabluda je i da vakcinacija može da utiče na plodnost. Milenković je ukazao na studiju koja je analizirala pokretljivost spermatozoida kod muškaraca pre vakcinacije i posle vakcinacije i da je utvrđeno da nema nikakve razlike.

Komentari (0)

Srbija