Društvo

Izložba fotografija "Sve naše suze" za početak festivala "Mirdita, Dobar dan" u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2022

-

19:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je počeo festival "Mirdita, Dobar dan" koji će trajati do 28. maja na nekoliko lokacija. Ovogodišnji festival, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavlja spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti. Prvi događaj u nizu je izložba fotografija koji se zove "Sve naše suze", a kroz četiri objektiva prikazane su priče ratnih sukoba na ovim prostorima.

Fiona Jelići iz organizacije festivala kaže za Euronews Srbija da od samog početka ovaj festival ima za cilj da poveže ljude iz Beograda i Prištine, i da naglasi da su ljudi na Kosovu tokom ratnih sukoba bili žrve rata bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Posebno mi je drago što ove godine počinjemo ovom izložbom manifestaciju. Zapravo, mi je tretiramo kao nultu tačku svih razgovora i pregovora ali i pomirenja. Razlog za to je taj što je ova izložba o svim žrtvama. Ona im daje prostora da se čuje njihov glas, jer to su osobe koje nisu birale, ali su dobile rat", rekla je Jelići i dodala da je reč o srpskim i albanskim žrtvama sa Kosova, ali i iz Severne Makedonije. 

Kaže da ovaj festival već deceniju u Beogradu na desetak dana okuplja ljude različitih profila a imaju jednu zajedničku stvar - upoznavanje kulture iz susedstva.

"Živimo blizu, trebalo bi da se više poznajemo. Ovaj festival uspešno stvara nove veze i razbija ksenfofobiju koja se odražava na različite načine", dodaje.

I ove godine, festival izaziva oprečne reakcije, pa je tako omladina DSS-a zatražila zabranu događaja. Jelići je navela da se manifestacija na isti način održava i u Beogradu i u Prištini. Dodaje da može da razume da neko izražava protest, ali ističe da nije na njima na to da reaguju. 

"Nije na nama da reagujemo. Postoje druge druge političke opcije i na njima je da reaguju i kažu da li se slažu sa svojim kolegama ili ne. Danas se ta omladina okupila da protestuje ispred mesta gde su izložene fotografije, između ostalog, i srpskih žrtava sa Kosova, koje su realizovane uz podršku udruženja kosmetskih stradalnika", rekla je ona. 

Omladina DSS-a performansom protiv festivala 

Omladina Demokratske stranke performansom "Mirdta, laku noć", iskazala je protivljenje održavanju festivala "Mirdita, dobar dan". Dušan Stevanović predsednik omladine DSS-a osuđuje održavanje ove manifestacije.

"Festival Mirdita se već godinama održava u našoj zemlji, i pogotovo je jako sramno što se to održava u prestonici, u Beogradu. Sve to je jako ponižavajuće. Posebno činjenica da se to dešava godinama unazad. Na taj način pokazuju se njiove secesionističke namere. Dakle, nije ovo prva godina, pa da ne znamo šta možemo da očekujemo od njih, ovo se već događa godinama unazad i iskreno se nadam poslednji put", kaže Stevanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On za Euronews Srbija kaže da je upoznat sa ovogodišnjim programom i navodi da na njega ima dosta zamerki.

"Smeta mi prikazivanje KiM kao neutralne države. Smeta mi sam naziv kosovske kulture. Naziv kosovska kultura ne postoji, postoji kultura Albanaca sa KiM, kao što postoji kultura Srba u okviru Bosne i Hercegovine i tako dalje", rekao je.

Komentari (0)

Srbija