Društvo

"U ratu se gine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave": Komemoracija povodom NATO bombardovanja Varvarina

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

23:30

"U ratu se gine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave": Komemoracija povodom NATO bombardovanja Varvarina
Prinskrin/Tanjug - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Zaborava ne sme biti, u ratu se gine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave, poručeno je sa današnjeg komemorativnog skupa podovom 23 godine od NATO bombardovanja Varvarina u kojem je 10 lica ubijeno, a 30 ranjeno.

Na komemoraciji uz prisustvo velikog broja građana predsednica opštine Varvarin Violeta Lutovac Ðurđević rekla je da je tom tragedijom "Varvarin mapiran kao istorijska tačka na istorijskoj matrici stradanja Srbije".

Navela je da novije generacije samo naslućuju razmere bola i "u slutnji grade oprez zbog svega pretećeg, zbog ništitelja čiji mač nikako u korice da se vrati".

Svedočanstva i preživele muke naše su gorko nasleđe, koje nam pomažu da izgradimo merila po kojima procenjujemo sve, kazala je Ðurđević i poručila: "Sigurno je, zaborava ne sme biti. Stratište snaži i volju , da ostanemo dostojanstven narod. Srbin je čovek opstajanja uprkos svemu".

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i boračka pitanja Milorad Kapor izrazio je zadovoljstvo brojem mladih na komemoraciji i ocenio da sećajući se prošlosti jasno trasiramo svoju budućnost.

Ocenio je da je Srbija u istoriji uvek bila na pravoj strani, vodila odbrambene i oslobodilačke ratove, te da je tako bilo i 1999. godine u varvarskom bombardovanju.

Dodao je da ni nemački sudovi nisu porekli da su nemački vojnici dva puta počinili zločin raketirajući most na pijačni dan i na praznik Trojica.

Kazao je i da su zločinci znali da će biti veliki broj civila tog dana na ulicama Varvarina i da je most na 200 metara od pijace i 120 metara od crkve.

Naveo je da je bilo i drugih primera uništavanja civilnih i infrastrukturnih ciljeva, a sve "radi satiranja srpskog bića".

"Možda su krivci za zlodelo izbegli sudu ovozemaljske pravde, ali optužuju ih zauvek poginuli koji ih na velikom sudu večnosti čekaju da okaju svoja zlodela. Na nama preživelima je da ne dozvolimo da ovi ljudi umru. Poznato je da tokom rata može lako da se pogine, ali umiru samo oni koje potomci zaborave", poručio je Kapor.

Na današnji dan pre 23 godine NATO avijacija je u dva navrata bombardovala most preko Velike Morave kod Varvarina. Poginulo je desetoro, a ranjeno tridesetoro ljudi.

Komentari (0)

Srbija