Društvo

Brnabić: Ubrzati rad na izmenama Zakona o javnom informisanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2022

-

21:06

Brnabić: Ubrzati rad na izmenama Zakona o javnom informisanju
srbija.gov.rs - Copyright srbija.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da treba ubrzati rad na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, ali i da treba nastaviti rad na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara.

To će, kako je rekla na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju biti prioriteti u budućem delovanju, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potvrdila je da i za to Ministarstvo izmene ovih zakona ostaju apsolutni prioritet uz ocenu da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu, saopštila je Vlada.

srbija.gov.rs

 

Osim članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i državnih organa sastanku su danas prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu, kao i predstavnici Ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Brnabić je zahvalila učesnicima sastanka, posebno predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, na ocenama i predlozima u vezi sa daljim sprovođenjem strategije i akcionog plana, i još jednom naglasila važnost nastavka dijaloga koji je u zajedničkom interesu. Ona je zamolila partnere iz međunarodnih organizacija da pomognu u izradi nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Kašnjenja u primeni 

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji.

Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima i da je važno da se taj proces ubrza.

Izmene i dopune tog zakona važne su i zbog pitanja projektnog sufinansiranja koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja socioekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova što je uticalo na njenu efikasnost. Rečeno je i da se kasni i sa izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Govoreći o pojedinačnim aktivnostima, kao dobar primer navedeni su projekti koje se odnose na oblast medijske pismenosti.

srbija.gov.rs

 

Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, i takođe pitanje preostalih odnosno nezavršenih privatizacija medija.

U razgovoru je takođe istaknuta važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Žiofre je ponovio da su sloboda medija i sloboda izražavanja od izuzetne važnosti za EU i naveo da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Dodao je da je zato važno da Radna grupa nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana, te da je potrebno da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene.

Ambasador Bratu je takođe istakao važnost posla koji obavlja Radna grupa, a koja prati implementaciju Akcionog plana, imajući u vidu kašnjenja, ali i činjenicu da će uskoro biti potrebno da se uradi novi akcioni plan za naredne godine.

On je rekao i da će OEBS nastaviti da podržava aktivnosti na sprovođenju strategije kao i sve aktivnosti koje se zajednički sprovode na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara.

Dodao je da je uvođenje SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara jedno od rešenja koje je pohvaljeno među članicama ove organizacije. Bratu je takođe istakao važnost Saveta za štampu za unapređenje medijske scene Srbije i dodao da će OEBS nastaviti da podržava rad tog tela.

Komentari (0)

Srbija