Društvo

Upozorenje zbog visokih temperatura, ali i nepogoda: Očekuje se nestabilno vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2022

-

08:13

Upozorenje zbog visokih temperatura, ali i nepogoda: Očekuje se nestabilno vreme
Upozorenje zbog visokih temperatura, ali i nepogoda: Očekuje se nestabilno vreme - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološkizavod izdao je upozorenje za danas i sutra zbog mogućih kratkotrajnih vremenskih nepogoda. Kako se navodi, tokom ova dva dana vreme će biti toplo, ali nestabilno, te se mogu očekivati veće količine padavima, pojave grada i olujnog vetra.

Zbog mogućih nepogoda u svim delovima Srbije na snazi je meteoalarm. Žuto upozorenje važi za Vojvodinu, Šumadiju, Istočnu i Jugoistočnu Srbiju dok je narandžasti meteoalarm na snazi u jugozapadnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji. Ovaj nivo upozorenja znači da je vreme je opasno i da vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Takođe, na snazi je i žuto upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura. Meteorolozi prognoziraju da će najviša temperatura biti i do 33 stepena Celzijusa.

meteoalarm.rs

 

Kako je navela meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković drugog dana vikenda duvaće jači vetar.

"Severozapadno strujanje će u Timočkoj krajini dostizati nešto veću brzinu, dok u ostalim predelima vetar ostaje umerenog intenziteta. Ovaj vetar će nestabilnost i oblake držati dalje od severnih i istočnih predela, što znači da će uslova za lokalne padavine biti samo u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije", kazala je Gojković.

Takođe, meteorolog Marko Čubrilo objavio je na Fejsbuku prognozu koja predviđa da se tokom noći ka ponedeljku razvije nestabilnost.

"Za vikend i dalje pretežno sunčano i toplo, ponegde uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i to uglavnom nad brdsko-planinskom delu središnje i istočne BiH, severa Crne Gore i Srbije. Nad nižim delovima regiona uglavnom suvo uz ređu pojavu pljuska. Vetar slab do umeren, severozapadni, a u subotu jugozapadni. Nastavlja se toplo vreme uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od +27 do +32 stepena Celzijusa. U noći ka ponedeljku bi severni deo Hrvatske i Srbije mogla zahvaiti još jedna zona nestabilnosti", objavio je Čubrilo.

Kakvo će vreme biti od ponedeljka?

Ljubica Gojković navela je da će slične vremenske prilike obeležiti i narednu nedelju, uz pad temperature od nekoliko stepeni.

"Trenutni prognostički modeli za ponedeljak najavljuju novo prolazno naoblačenje sa severozapada i nešto intenzivnije padavine. Sa prolaskom kišonosnih oblaka očekuju se i jači udari vetra, ali i privremeno zahlađenje. Za utorak se prognozira više sunčanih perioda, a već od srede nove padavine. Temperatura će se tokom sledeće nedelje kratati oko proseka, dakle od 25 do 28 stepeni", navela je meteorolog Euronews Srbija.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U svojoj objavi Marko Čubrilo naveo je da se sve do srede očekuje realtivno toplo vreme.

"Do srede relativno toplo ali ne sasvim stabilno. Neki visokorezolucioni modeli u nedelju daju signal da bi nad Vojvodinom, delovima jugozapadne i središnje Srbije moglo doći do rayvijanja jačih grmljavinskih pljuskova, ali ostali proračuni taj scenario za sada ne podržavaju tako da ćemo verovatno tek sutra uveče imati pravu procenu. Zatim bi u ponedeljak pljuskova uglavnom bilo nad brdsko-planinskim delom regiona, dok bi u utorak nestabilnosti moglo biti na krajnjem severu, zapadu i jugozapadu regiona", naveo je Čubrilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija