Društvo

Smena sunca i kiše - za vikend toplo i sparno, a evo kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2022

-

08:05

Smena sunca i kiše - za vikend toplo i sparno, a evo kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje
Smena sunca i kiše - za vikend toplo i sparno, a evo kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Veoma promenljiva atmosferska situacija iznad severne i centralne Evrope, Balkanskom poluostrvu i našoj zemlji donosi nestabilno vreme i česte smene sunčanih, oblačnih i kišnih perioda. Upravo nas ovakvo vreme očekuje za dane vikenda, kada dolazi do promene pravca vetra na zapadni i severozapadni, kažu meteorolozi.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da će mešanje različitih vazdušnih masa iznad Srbije mestimično uzrokovati burne atmosferske procese.

" Tokom dana će lokalnih pljuskova i grmljavine biti u većem delu zemlje. Padavine će biti kratkotrajne i zahvatati manju površinu, a pri prolasku kišonosnih oblaka možemo očekivati pojačan vetar i privremeno zahlađenje. Nakon prestanka pljuskova doći će do delimičnog razvedravanja i ponovnog otopljenja", kaže Gojković.

Ona objašnjava da smo prethodnih nekoliko dana imali temperaturu iznad 30 stepeni Celzijusa, što je omogućilo zagrevanje tla i prizemnog sloja atmosfere. To za posledicu, navodi, ima i to da su i jutarnje temperature iznad proseka. 

"Za dane vikenda minimalna dnevna temperatura biće oko i malo ispod 20, a maksimalna će dostizati i 32 stepena, uglavnom u centralnim predelima. Zbog severnog vetra i nešto više oblaka, u Vojvodini će u najtoplijem delu dana ipak biti malo ispod 30 stepeni", kaže Gojković.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će naoblačenje koje je stiglo u noći između petka i subote doneti naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. On kaže da će se ovaj oblačni sistem sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u subotu ujutro i tokom dela prepodneva premeštati preko severa i zapada Srbije dalje na istok, ali već sredinom dana uslediće razvedravanje i - sunce.

"Vikend pred nama biće topao, naročito subota i ona će biti najtopliji dan u ovom periodu. Prema sredini dana zbog prodora oslabljenog hladnog fronta, vetar će biti u skretanju na umeren severozapadni, koji će u svim predelima duvati u toku poslepodneva. Minimalna jutarnja temperatura biće od 13 do 19 stepeni Celzijusa, u košavskom području i u Beogradu do 21 stepen, a maksimalna dnevna biće od 30 do 34 stepen Celzijusa, u Beogradu do 33", kaže Đurić.

Gojković kaže da se pojačanje vetra prognozira i za drugi dan vikenda. Ona dodaje da će severozapadno strujanje u Timočkoj krajini dostizati nešto veću brzinu, dok u ostalim predelima vetar ostaje umerenog intenziteta. 

Poslednjeg dana nedelje će, po Đurićevoj prognozi, biti sunčano, ponegde oblačno, sa maksimalnom temperaturom do 32 stepena.

"U nedelju će u većem delu Srbije biti pretežno sunčano i toplo, ali za dva do tri stepena prijatnije u odnosu na subotu. Nešto više oblaćnosti biće u Vojvodini. Duvaće severozapadni vetar, koji će sredinom dana i posle podne biti umeren, na istoku Srbije jak. Maksimalna temperatura od 28 do 32 stepeni Celzijusa", kaže Đurić na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Kakvo nas vreme čeka naredne nedelje?

Metorolozi kažu da nas za početkom naredne nedelje očekuje sučano vreme, ali ponegde i lokalni pljuskovi. Gojković najavljuje pad temperature od nekoliko stepeni. 

"Trenutni prognostički modeli za ponedeljak najavljuju novo prolazno naoblačenje sa severozapada i nešto intenzivnije padavine. Sa prolaskom kišonosnih oblaka očekuju se i jači udari vetra, ali i privremeno zahlađenje", kaže ona.

U ponedeljak i utorak temperatura će biti slična i kretaće se do 31 stepen Celzijusa, a u Beogradu se očekuje 29 stepeni. Ove temeprature su u granicama proseka. 

Iako je početak leta sve bliži, stabilizacija vreme ipak nije. Gojković kaže da česti prodori ciklona sa Atlantika na evropsko tlo, celom kontinentu povremeno donose oblake, kišu, ali i privremena zahlađenja. 

"Za formiranje intenzivnih sistema niskog vazdušnog pritiska neophodna je velika razlika u temperaturi između vazdušnih masa i velika vlažnost vazduha. Upravo ovakvi uslovi u atmosferi trenutne se nalazi iznad severnog Atlantika, gde su voda i vazduh i dalje hladni, ali postoji priliv toplog vazduha sa juga. Pod uticajem zapadnog vetra ovi sistemi prelaze na kopno i sa sobom donose dosta kiše, ali i pad temperature. Hladni frontovi ovih sistema do Srbije stižu veoma oslabljeni, ali dovoljni da uzokuje lokalnu nestabilnost. Upravo je zbog ovoga u našoj zemlji toplije od proseka, ali sa čestim grmljavinskim nepogodama", kaže ona. 

Đurić kaže da nas u drugoj polovini nedelje očekuju kišoviti i sparni dani.

"U sredu jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju grmljavinske nepogode i obilnije padavine. U četvrtak promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Sredinom sledeće sedmice biće nešto prijatnije i svežije, ali zbog pljuskova očekuje se i sparina", kaže Đurić.

Meteorolozi objašnjavaju da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od 23 do 27 stepeni Celzijusa, tako da će maksimalne temperature u narednom periodu biti iznad prosečnih vrednosti, u subotu, kažu, za oko sedam stepeni, a od nedelje do sredine sledeće sedmice više za tri do pet sepeni Celzijusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija