Društvo

Kon: Zašto nisu proradili sistemi koji izjednačavaju pandemiju sa situacijama kao što su poplava i zemljotres?

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

14:30

Kon: Zašto nisu proradili sistemi koji izjednačavaju pandemiju sa situacijama kao što su poplava i zemljotres?
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zašto nisu proradili sistemi koji inače postoje, kao što su Republička komisija za zarazne bolesti, mreža instituta i zavoda i Zakon o vanrednim situacijama gde se pandemija izjednačava sa situacijama kao što su poplava ili zemljotres, pitanje je koje epidemiolog Predrag Kon postavio državnim organima tokom današnjeg gostovanja na TV K1.

"Mi uopšte nismo na taj način radili tokom pandemije. Da li to pokazuje da institucije nisu bile spremne na sve ili pokazuje neku parastrukturu koja je formirana da bi radila u korist nečega", upitao je Kon.

On je ocenio da je formiranje Kriznog štaba jedina viđena reakcija, i zatim uvođenje vanrednog stanja.

"Lično mislim da je ovo što je urađeno najveći domet koji je u Srbiji mogao da se uradi", ocenio je on.

Kon navodi da je za njega pandemija najveća prirodna katastrofa, te da ona uvek izaziva potiskivanje kao reakciju.

"Umesto da se krene napred u dogovor, krene se masovno u svađe i politizaciju, pa se onda sve to gura pod tepih i na kraju zakopa", opisao je on.

Ocenio je da se takvo stanje neće menjati, jedino će biti pojedinačnih analiza urađenog.

"Morao sam da prihvatim da budem u Kriznom štabu, to je etički, to je bila moja dužnost. Onaj ko je odbio tu društvenu obavezu neka se preispita. Radiću sve ono što se bude tražilo od mene, a ako nisam koristan onda je bolje da ne radim", rekao je on.

Kon smatra da bi trebalo da naučimo da zdravstveni sistemi postoje i prihvatimo činjenicu šta je javna zdravstvena opasnost i šta je vandredna situacija.

"Ne možemo da kažemo da je korona nestala niti da će nestati. Ovaj virus je preživo i ostao na planeti i imaćemo ga stalno u narednih nekoliko desetina godina", izjavio je on.

"Ne sme da nas iznenadi pojava majmunskih boginja"

Dodao je da nikako ne sme da nas iznenadi pojava majmunskih boginja, ipak smatra da ne mogu da porede sa variolom verom, iako pripadaju istoj familiji virusa.

"Majmunske boginje imaju daleko manju smrtnost. Ta blaža varijanta koja se širi nema nijedan smrtni slučaj izvan zemalja porekla u Africi, a tamo može doći do 10 procenata smrtnosti", rekao je on.

Dodao je da zdravstveni radnici moraju biti spremni ako se majmunske boginje pojave.

"Da li smo spremni zavisi od ukupne spremnosti društva", ocenio je on.

Dodao je da se virus širi kapljično ali mnogo teže nego kovid, i rekao da ne treba da nas plaši, ali moramo da budemo oprezni.

Govoreći o vakcinaciji za kovid Kon je rekao da oni nikada nisu primili vakcinu nemaju zaštitu kao vakcinisani.

"Jednostavno mi nismo naučili da je izlaz iz svih pandemijskih situacija isključivo vakcina", rekao je on.

Dodao je da moraju da se unište vakcine kojima prođe rok.

"Uvek je bilo značanjnije koliko bacamo vakcine, a ne koliko smo se zaštitili. Značanije koliko košta, a ne koliko je života spasilo. Sve vreme sam znao da će se velika količina baciti, ali niko nije pričao o tome jer bi to postala glavna tema, a ne što pola populacije nije vakcinisano", rekao je on.

Dodao je da ne zna koliko će tačno vakcina biti bačeno i rekao da to nije pitanje za njega.

"Mi imamo jedan ozbiljan uticaj antivakcinalnog delovanja u zemlji i to je ozbiljan problem u perspektivi, ja to govorim od 2012. godine", poručio je Predrag Kon.

Komentari (0)

Srbija