Zdravlje

Tedros: Pandemija koronavirusa sigurno nije gotova

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2022

-

19:56

Tedros: Pandemija koronavirusa sigurno nije gotova
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, izjavio je danas da pandemija koronavirusa "sasvim sigurno nije gotova", uprkos tome što je opao broj prijavljenih slučajeva od kada je omikron soj bio na vrhuncu.

On je zvaničnicima, okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg sastanka SZO, rekao da odbijanje testiranja i sekvenciranja "znači da smo slepi za evoluciju virusa", prenosi AP.

Tedros je ocenio da je u borbi protiv virusa postignut napredak i ukazao da je 60 odsto svetske populacije vakcinisano, ali je rekao da "nigde nije gotovo dok nije svuda gotovo". Ocenio je da "spuštamo gard na našu odgovornost".

"Prijavljeni slučajevi povećavaju se u skoro 70 zemallja u svim oblastima, i to u svetu u kojem je stopa testiranja opala", naveo je Tedros.

On je dodao da prijavljeni broj smrtni slučajeva raste u Afirci, kontinentu sa najnižom stopom vakcinacije. Istakao je i da je samo 57 zemalja, od kojih su skoro sve bogate države, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Tedros je ocenio i da, iako se snadbevanje vakcinama poboljšalo u svetu, ne postoji dovoljna politička posvećenost za korišćenje vakcina u pojedinim zemljama, dok su u drugim primećeni nedostaci u operativnim ili finansijskim kapacitetima.

"Pandemija neće magično nestati, ali mi možemo da je okončamo", rekao je Tedros.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin