Društvo

Konačno prepoznat neplaćeni rad kod kuće, zdravstveno osiguranje za nezaposlene žene

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

11:01

Konačno prepoznat neplaćeni rad kod kuće, zdravstveno osiguranje za nezaposlene žene
Konačno prepoznat neplaćeni rad kod kuće, zdravstveno osiguranje za nezaposlene žene - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece.


To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, konačno će biti prepoznat neplaćeni rad makar kroz zdrastveno osiguranje, jer mnoge žene nisu mogle da koriste zdrastvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Posebno kada je reč o ženama koje žive na selu. Većina gazdinstava je registrovana na muškarce, svega 19 odsto gazdinstava je registrovano na žene, pa samim tim nisu bile ni zdrastveno osugurane. Uz to žene u proseku žive i duže ali i muškarce i žene treba da osnažujemo da vode računa o svom zdravlju", rekla je Janković.

Republički zavod za statistiku utvrđivaće vrednost neplaćenog rada koji je vrlo zahtevan i opterećujući, zbog čega i treba da bude vrednovan.

"Žene na selu rade od jutra do večeri, a vode se kao nezaposlene"

Ona je navela da žene na selu od ranog jutra do kasne večeri rade vrlo zahtevne poslove, a kada ih pitate da li rade one kažu da su nezaposlene.


Janković smatra i da se priča o rodnoj ravnopravnosti nepravedno svela na polemike o rodno senzitivnom jeziku.

"Imamo i rod i broj i padež i možda će neke reči zazvučati rogobatno zato što neka zanimanja žene nisu radile u prošlosti, ali to odavno nije slučaj", ističe poverenica.

Takođe, ima mnogo profesija gde je došlo do disbalansa, posebno kada je reč o socijalnoj zaštiti, zdrastvu, prosveti koja su manje plaćena, a gde u velikoj meri rade žene.

Još dva zakona utiču na ravnopravnost polova

Još dva zakona o kojima se dosta govori u javnosti imaće uticaj na ravnopravnost, ali i položaj žena i dece, a to su Zakon o finasijskoj podršci porodici sa decom i novi Porodični zakon koji bi trebalo da uvede zabranu fizickog kažnjavanja dece.


"To bi trebalo da budu zakoni koji treba znacajno da uticu na popravljanje položaja žena i porodica sa decom, posebno kada je rec o nadoknadi doprinosa za socijalno osiguranje", navela je poverenica.

Što se tiče zabrane fizičkog kažnjavanja dece, ona smatra da polemika oko toga više i ne bi trebalo da se vodi, trebalo bi da smo je prevazišli.

Komentari (1)

Tijana Milosavljevič Čajetinac

17.06.2021 18:05

Bravo! Iako vrlo mali, ovo je ipak Kkorak napred! Briga o deci, imanju ili domaćinstvu je rad i ne zaslužuje samo zdravstveno i socijalno osiguranje, već i platu - na ime žene i na njen lični bankovni račun. Finansijska podrška porodicama sa decom može biti klopka, ako se isplaćuje na račun zaposlenog muškarca, gde žena opet ostaje bez ličnih prihoda i zavisna od supruga. Žene, otvorite četvore oči!

Srbija