Društvo

Otkrivena spomen-klupa slovenačkom pilotu na Savskom pristaništu

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

21:58

Otkrivena spomen-klupa slovenačkom pilotu na Savskom pristaništu
Otkrivena spomen-klupa slovenačkom pilotu na Savskom pristaništu - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

U parku Edvarda Rusjana na Savskom pristaništu danas je otkrivena spomen-klupa slovenačkom pilotu, konstruktoru aviona pioniru vazduhoplovsktva na ovim prostorima.

Spomen-klupu su otkrili gradski urbanista Marko Stojčić i ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant, a Stojičić je podsetio da je to bila zajednička inicijativa Grada Beograda u slovenačke ambasade.

"Kroz ovaj zajednički projekat smo puno razgovarali o prijateljstvu Slovenije i Srbije, koji smo delili kroz istoriju. Takođe smo razgovarali i o budućim projektima. Ova klupa i spomen ploča će tek dobiti na značaju kada se u nastavku završi Linijski park, što se očekuje za oko mesec i po dana i kada će Beograđani i gosti prestonice moći da prođu ovim potezom i upoznaju se sa likom i delom Edvarda Rusjana", najavio je Stojčić.

On je zahvalio akademskom vajaru Stevanu Filipoviću i livcu Aleksandru Stanišiću jer su, kako je istakao svojim delom oplemenili prostor iza Beton hale.

Ambasador Bergant je podsetio da su prošle dve godine od inicijative do realizacije ovog projekta.

"Zahvaljujući mnogima ideja je realizovana. Posebno zadovoljstvo mi je što je Grad Beograd podržao inicijativu Ambasade Slovenije i omogućio da se danas nalazimo u parku Edvarda Rusjana. Edvard je tragično preminuo 9. januara 1911. godine nedaleko odavde kada je prilikom prezentacije svojih letačkih sposobnosti želeo Beograđane da nadahne svojim vizionarstvom", podsetio je Bergant.

On je zahvalio i aero-klubu Nova Gorica iz Slovenije, koji svake godine aero-mitingom odaje počast Edvardu Rusjanu i na taj način približava Beograd i Novu Goricu, Sloveniju i Srbiju.

Otkrivanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu uveličali su preletom dva aviona Vojske Srbije i svečani orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari (0)

Srbija