Društvo

Posledice nevremena kod Arilja i Čačka: Stradali usevi, oštećeni putevi, urušeni mostovi

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

14:24

Posledice nevremena kod Arilja i Čačka: Stradali usevi, oštećeni putevi, urušeni mostovi
Posledice nevremena kod Arilja i Čačka: Stradali usevi, oštećeni putevi, urušeni mostovi - Copyright Tanjug/HINA

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme praćeno gradom koje je pogodilo opštinu Arilje nanelo je štetu usevima od kojih je najviše stradala malina, ali postoje i zasadi koji su u potpunosti uništeni, izjavio je predsednik te opštine Predrag Maslar.

On je za Tanjug naveo da su gradom najviše pogođene mesne zajednice Radobuđa, Latvica, Bogojevići, Stupčevići i deo Trešnjevice.

"Prema informacijama iz osiguravajućih kuća koje smo dobili, od 30 do 50 odsto najviše je stradalo maline, ali postoje i zasadi koji su stradali do 100 odsto", rekao je Maslar i dodao da nije samo stradala malina već i šljiva, jabuka, kukuruz, pa i krompir u nekim područjima.

Ovi podaci se, dodao je, odnose na 150 domaćinstava koja su osigurala useve i na osnovu čega su osiguravajuće kuće izašle na teren.

Onima koji nisu osigurali useve Maslar je poručio da to učine jer, kako je rekao, premija za osiguranje nikada nije bila bolja od strane države.

"Povraćaj je oko 70 odsto, što je odlično za poljoprivrednike i zato ne mogu da razumem da neko neće to da uradi", rekao je Maslar.

Naveo je da je usled obilnih kiša vodostaj reke Moravice porastao do pola metra, ali da nije došlo do izlivanja jer su, kako je rekao, prošle i pretprošle godine radili odbranu od poplava.

"Pravili smo bedeme, pročistili Moravicu i uradili sve što treba u cilju zaštite od poplava tako da ove godine do sada nismo imali problema, što se posebno videlo ovih dana kada je kiša bila obilna", rekao je Maslar.

Naveo je da se Rzav izlio na nekoliko takozvanih gradskih plaža koje su pored same obale reke, ali i dodao da je to nešto što je usled ovakvih padavina normalno.

Maslar je rekao da je zbog nevremena stradala putna infrastruktura po selima.

"Voda je odnela nasipe koje smo radili tako da ćemo, kada se vreme stabilizuje, nadležne ekipe poslati na teren da poprave puteve u seoskim mesnim zajednicama", dodao je Maslar.

Izlivanje reke oštetilo poljoprivredu

Izlivanje reka na teritorji Čačka izazvalo je štetu na poljoprivrednim usevima i stambenim obektima, a urušena su i dva mosta, rekao je danas načelnik Sektora za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

Tanjug/Dragan Nikolić

 

On je za Tanjug naveo da se tokom jučerašnjeg dana Kamenica izlila u tri sela i pričinila veću materijalnu štetu na poljoprivrednim usevima, ali i na 15 do 20 stambenih obekata, ukljucujući i vikendice.

"Imali smo jednu evakuaciju, vatrogasci spasioci su u šest sati ujutru spasili jednu ženu sa dvoje dece", rekao je Zečević i dodao da su tokom poplava urušena dva mosta - na rekama Čemernica i Kamenica.

Naveo je da su poplave pogodile i mesnu zajednicu Prijevor, kao i planinske predele Rožice i Vidovu gde je, dodao je, usled nedostatka kanala pored puteva, došlo do izlivanja.

Komentari (0)

Srbija