Društvo

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo rezultate obdukcije Muamera Zukorlića - otkriven uzrok smrti

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

12:39

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo rezultate obdukcije Muamera Zukorlića - otkriven uzrok smrti
Muamer Zukorlić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je danas da je obdukcionim nalazom utvrđeno da je lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću koja je nastupila kao posledica naglog pogoršanja funkcije i prestanka rada srca.

Više javno tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, postupajući po krivičnoj prijavi koju je podneo njegov sin Usame Zukorlić protiv NN lica zbog krivičnog dela teško ubistvo, odredilo ekshumaciju radi obdukcije posmrtnih ostataka tela kao i hemijsko-toksikološku analizu bioloških ostataka u cilju uvažavanja uzroka smrti muftije.

U saopštenju se navodi da je juče Zavod za sudsku medicinu u Nišu dostavio Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru objedinjeni nalaz i mišljenje zajedno sa nalazom i mišljenjem Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad u kojem je navedeno da izmerene vrednosti koncentracije toksičkih metala i metaloida u uzorcima se nalaze u okviru normalnih vrednosti za ove vrste uzoraka i ne predstavljaju neposredan ni posredan uzrok akutne i hronične intoksikacije i time nisu uzrok smrti Zukorlića.

U saopštenju se dodaje da je "uzimajući u obzir celokupnu medicinsku dokumentaciju sada pokojnog Muamera Zukorlića i obdukcioni nalaz, smrt prirodnog porekla te da je nastupila kao posledica naglog pogoršanja funkcije i sledstvenog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca".

Podsetimo, Zukorlić je iznenada preminuo 6. novembra prošle godine. Ovu vest je potrvio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a Novi Pazar je doneo odluku da se dan kasnije, u nedelju 7. novembra, u ovom gradu proglasi Dan žalosti. Zukorlić je nakon toga sahranjen u selu Orilje kod Tutina.

Međutim, njegov sin, Usame Zukorlić, održao je 10. aprila konferenciju za medije na kojoj je naveo da porodica ima sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću. Usame Zukorlić, koji je i predsednik Stranke pravde i pomirenja, naveo je tada da porodica sumnja da je "Muamer Zukorlić otrovan", te da će zbog tih sumnji pokrenuti postupak pred nadležnim državnim organima u Srbiji. 

Nakon ovoga je Viši sud u Novom Pazaru doneo odluku da se 6. maja ove godine izvrši ekshumacija i obdukcija tela

"Viši sud je odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz Beograda (Srbija), Sarajeva (Bosna i Hercegovina) i Hamburga (Njemačka). Proces će nadgledati i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine", napisao je tada Usame Zukorlić na Fejsbuku. 

On je nešto pre toga rekao da je ekshumacija tela njegovog oca odložena na zahtev porodice i da su uzorci na kojima je utvrđeno da nije preminuo prirodnom smrću uzeti neposredno pred sahranu. 

"Trebalo nam je vremena da nađemo odgovarajuće laboratorije i dok smo poslali uzorke na analizu, a zatim i da stignu rezultati. U kontaktu sam sa Višim tužilaštvom u Novom Pazaru i sa Republičkim tužilaštvom, oni su prilično otvoreni za saradnju i prema nezvaničnim informacijama odobriće međunarodnu ekspertizu", rekao je tada Zukorlić.Dodao je tada i da ga je vest o smtri oca zatekla u Turskoj na školovanju i da je stigao pred samu sahranu, tako da nije imao prilike da učestvuje u donošenju odluka o obdukciji.

Nakon što je Tužilaštvo saopštilo da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću, oglasio se Usame Zkorlić koji je rekao da će sačekati nalaze obdukcije iz Nemačke i Bosne i Hercegovine pre nego što se obrati javnosti povodom smrti oca.

"Obaveštavam javnost da su stigli prvi nalazi o uzroku smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, rađeni na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu", naveo je Usame Zukorlić na nalogu na Fejsbuku.

Usame Zukorlić: Porodica čeka rezultate iz Nemačke i BiH

Predsednik Stranke pravde i pomirenja i sin pokojnog muftije Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić, saopštio je danas da će sačekati nalaze obdukcije iz Nemačke i Bosne i Hercegovine pre nego što se obrati javnosti povodom smrti oca.

"Obaveštavam javnost da su stigli prvi nalazi o uzroku smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, rađeni na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu", naveo je Usame Zukorlić na nalogu na Fejsbuku.

Porodica će, kako je naglasio, sačekati rezultate iz Nemacke i Bosne i Hercegovine, pre nego što se obrati javnosti.

Elfić: Muftija je bio bolestan od 2007. godine

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštio da je obukcijski nalaz pokazao da je muftija Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću, oglasila se njegova druga supruga Elma Elfić rekavši da je on bio bolestan od 2007. godine i da je za to znala samo ona.

Bolest su, kaže, krili na njegovo insistiranje, jer nije prihvatao činjenicu da je bolestan.

U saopštenju na Instangramu Elfićeva otkriva da se muftija redovno lečio i da su najbolji lekari pratili njegovo stanje.

Posebnu zahvalnost je ovom prilikom uputila glavnom doktoru Suadu Ćatoviću, koji joj je, kaže, pored stručne pomoći pomogao da muftiju ubede da se operiše.

"Uspeli smo da ga ubedimo da se operiše, iako nije mogao da zamisli da će njegova prsa biti razrezana, i noć u oči smrti smo razgovarali koju bolnicu treba da odaberemo", napisala je, između ostalog, Elfićeva, druga žena muftije Zukorlića, koja je sa njim bila u šerijatskom braku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija