Društvo

Ponovo kamenovan BG voz - zbog incidenta otkazani polasci iz Batajnice i Ovče

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2022

-

16:58

Ponovo kamenovan BG voz - zbog incidenta otkazani polasci iz Batajnice i Ovče
Ponovo kamenovan BG voz - zbog incidenta otkazani polasci iz Batajnice i Ovče - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

BG voz koji je iz Ovče išao za Batajnicu, ponovo je kamenovan danas oko 13:30 časova i to na delu pruge Novi Beograd-Zemun, saopšteno je iz Srbija voza. U saopštenju se navodi da je pregledom voza utvrđeno da da je polomljeno staklo na vratima koje putnici koriste pri ulasku i izlasku u voz i da je zbog ovog incidenta otkazan BG voz koji iz Batajnice polazi za Ovču u 14.42 časova, na relaciji Zemun -Ovča, kao i voz iz Ovče u 15.44 časova za Batajnicu, na relaciji Ovča-Pančevački most.

Ističu i da je republički MUP u saradnji sa Srbija vozom odmah preduzeo sve potrebne mere da se pronađu počinioci ovog krivičnog dela.

Iz Srbija voza upozoravaju da kamenovanje vozova predstavlja izuzetnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, da na prvom mestu ugrožava bezbednost putnika, sprečava redovno odvijanje železničkog saobraćaja i da se tako nanosi i velika štete železničkoj imovini.

Ovo nije prvi incident sa kamenovanjem BG voza. Kompanija Srbija Voz saopštila je 12. juna da je  došlo do ponovnog kamenovanja brzog voza "Soko" i BG Voza koji je krenuo iz stanice Zemun za Lazarevac. Vozovi su kamenovani pri izlasku iz stanice Zemun.

Od kako je pre tri meseca prvi voz krenuo ka Novom Sadu brzom prugom, zabeleženo je više slučajeva pokušaja uništavanja imovine na železnici. Dva puta je kompozicija kamenovana, a jednom je zabeleženo i postavljanje barijera na šinama. Zbog ovih incidenata, kako za Euronews Srbija kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), dva Štadlerova voza su van pogona, jer su morala na vanredan tehnički pregled, tako da je trenutno samo jedan u funkciji. U resornom ministarstvu kažu da se svi polasci ipak odvijaju po redu vožnje, ali da su dva brza voza zamenjena drugim vozilima. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će zbog slučajeva vandalizma na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada ubuduće biti angažovani dronovi koji će pratiti vozove.

"Nije cela pruga pokrivena kamerama, jer je to prevelika infrastruktura. Morali bi stotine kamera da postavimo i zaposlimo ogroman broj ljudi da prati te kamere, ali ono što ćemo morati je da angažujemo dronove koji će pratiti vozove. Ne ugrožava se samo imovina već i bezbednost putnika. Pojedinci iz čistog vandalizma kamenuju vozove i nemaju svest o tome koliko je opasno krasti ogradu na železnici. Napravili smo nešto najbolje u Evropi i moramo da suzbijemo vandalizam", rekao je Momirović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija