Društvo

Registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji, poznato odakle je došao pacijent

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

14:52

Registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji, poznato odakle je došao pacijent
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiјi је rеgistrоvаn prvi slučај оbоlеvаnjа оd mајmunskih bоginjа koji je "importovan". Slučај је diјаgnоstički prеpоznаt i tеrаpiјski zbrinut. Lаbоrаtоriјskа diјаgnоstikа је sprоvеdеnа nа Institutu zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе "Tоrlаk".

Zaražen pacijent je u Srbiju stigao iz Nemačke, trenutno je na lečenju na Infektinoj klinici.

Tеritоriјаlnо nаdlеžni zаvоd zа јаvnо zdrаvljе izvršiо је еpidеmiоlоškо istrаživаnjе slučаја i sprоvеdеnе su svе mеrе еvidеnciје, tеstirаnjа, priјаvljivаnjа i kоntrоlе dаljеg širеnjа infеkciје u sklаdu sа stručnо mеtоdоlоškim uputstvоm.

U sklаdu sа Mеđunаrоdnim zdrаvstvеnim prаvilniкоm i prоtоkоlimа, о prvоm pоtvrđеnоm slučајu оbаvеštеnе su mеđunаrоdnе zdrаvstvеnе instituciје.

"Аpеluјеmо nа grаđаnе dа, rаdi оčuvаnjа zdrаvljа, primеnjuјu svе prеvеntivе mеre i pоštuјu prеpоrukе zdrаvstvеnih instituciја", navodi se u saopštenju Batuta. 

Virus potvrđen u još 39 zemalja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučajeva u 39 zemalja, saopštio je direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pre dva dana, 15. juna.

On je precizirao da je među tim zemljama sedam u kojima su majmunske boginje prisutne godinama, a da su 32 zemlje pogođene sada.

Prema njegovim rečima, prijavljena su 72 smrtna slučaja iz prethodno pogođenih zemalja. U zemljama u kojima su se majmunske boginje nedavno pojavile, dodao je, nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva, iako, kako je rekao, SZO proverava izveštaje iz Brazila o smrti povezanoj sa tom bolešću.

Simptomi i širenje majmunskih boginja

Bolest, inače, obično traje dve do četiri nedelje, a simptomi se mogu pojaviti bilo kad od petog do 21. dana posle inficiranja. Najčešći prvi simptomi su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, iscrpljenost, ali i otečeni limfni čvorovi, što je zapravo ključni znak lekarima kojim razaznaju majmunske boginje od velikih boginja, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Obično posle temperature sledi neprijatan svrab i osip, sa više hiljada lezija, koje podsećaju na plikove. Lezije je postepeno menjaju, te su prvo ispunjene tešnošću, potom gnojem, i konačno se pretvaraju kraste pre nego što nestanu.

Virus može da se širi ujedom ili ogrebotinom zaražene životinje, konzumiranjem mesa zaražene životinje, direktnim kontaktom za zaraženom osobom ili dodirom kontamirane posteljine ili odeće. Virus ulazi u telo preko lezija kože, respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).

Smatra se da se prenošenje sa čoveka na čoveka dešava prvenstveno putem velikih respiratornih kapljica, koje uglavnom ne mogu da putuju više od nekoliko stopa, tako da bi bio potreban produženi kontakt licem u lice.

Specijalna uputstva

Institut "Batut" krajem maja  sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginja, koje je bilo prosleđeno svim zdravstvenim ustanovama. Institut je objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencije, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Moguća promena naziva bolesti

SZO je najavila da će preimenovati virus majmunskih boginja. Gebrejesus je rekao da ta organizacija zajedno sa partnerima i ekspertima iz celog sveta radi na tome da promeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus.

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe nediskriminušće i nestigmatizujuće ime virusa. Naučnici smatraju da je nazivanje majmunskog virusa "afričkim virusom" zabrinjavajuće i da oni koriste pojam "hMPXV".

Trenutni naziv "majmunske boginje" ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama. Zahtev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu oko diskusije da se preimenuje kovid 19 virus, kada još nije imao naziv, u bio je okarakterisan kao Vuhan virus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija