Društvo

Majmunske boginje stigle u Srbiju: Kako se prenose, koji su simptomi i kako izgleda lečenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/06/2022

-

19:41

Majmunske boginje stigle u Srbiju: Kako se prenose, koji su simptomi i kako izgleda lečenje
Majmunske boginje stigle u Srbiju: Kako se prenose, koji su simptomi i kako izgleda lečenje - Copyright Profimedia, Tanjug/Zoran Žestić, BEG AIRPORT KOMUNIKACIJE

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je danas registrovan prvi importovan slučaj majmunskih boginja, a Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je uputio zdravstvenim ustanovama stručno-metodološko uputstvo o virusu majmunskih boginja.

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, hospitalizovan je, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju i oporavlja se, izjavila je danas Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ona je za Tanjug rekla da se pacijent nalazi u jednoj bolnici, da je zbrinut i dobrog je opšteg stanja, kao i da se očekuje da uskoro bude otpušten iz bolnice.

Kako je objasnila, prosečna inkubacija traje od šest do 13 dana, kreće se u opsegu od pet do 21 dan, a za oboljenje su karakteristične uvećane limfne žlezde. Terapija je simptomatska, a smrtnost je mala i kreće se u proseku od tri do šest odsto.

To je potvrdila i naučna saradnica Univerzitetske klinike u Modeni Jovana Milić u razgovoru za Euronews Srbija, koja je rekla da se u Evropi trenutno beleži preko hiljadu slučajeva majmunskih boginja, ali da još nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Ona je odgovorila na nekoliko ključnih pitanja o tome kako se prenose majmunske boginje, ali i koji su prvi simptomi.

“Majmunske boginje se najčešće prenose kontaktom, a postoje i teorije da se mogu preneti seksualnim putem što za sada nije dokazano, iako je dokazano prisustvo virusa u semenoj tečnosti. Majmunske boginje se mogu preneti i kapljičnim putem, ali je potrebn jako blizak kontakt dveju osoba i to za sada nije dominantan način transmisije. Dakle, to su uglavnom kožne promene i seksualni kontakt“, rekla je.

Euronews TV

Kako kaže, inicijalna faza razboljenja može početi nespecifičnim simptomima kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima i povećani limfni čvorovi u vratu, pazušnoj jami i u ingvinalnoj regiji.

“Potom se pojavljuju vrlo tipične kožne promene koje bi iskusni kliničar trebalo da prepozna na osnovu informacija koje sada imamo. Te promene prolaze kroz više faza – od crvenila na koži koje se potom razvija u mahule, papule i lekar bi to trebalo da prepozna. Definitivna potvrda bolesti je PCR test iz kožnih promena kojim se dokazuje prisustvo virusa“, istakla je dodajući da je osoba zarazna sve dok ne otpadne poslednja krasta sa kože, zbog čega su sve zaražene osobe u izolaciji.

Kako postupati sa sumnjivim slučajevima, ali i kontaktima?

U uputstvu “Batuta“ opisani su sumnjiv, verovatan, potvrđen i odbačen slučaj majmunskih boginja, kao i postupanje sa osobom kod koje je bolest potvrđena, ali i sa osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim.

Ističe se da kontakti zaraženih osoba treba da prate svoju temperaturu dva puta dnevno, kao i da asimptomatski kontakti mogu da nastave rutinske svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao i u školu, ali ne smeju da napuštaju mesto boravka tokom perioda nadzora.

Za decu predškolskog uzrasta preporučuje se privremeno izdvajanje iz kolektiva - vrtić ili drugo.

Kao sumnjivi slučaj definiše se svaka osoba koja se javi sa neobjašnjivom akutnom ospom i koja ima jedan ili više od navedenih simptoma ili znakova koji su se javili najranije 15. marta ove godine.

Simptomi su glavobolja, nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni, limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi), mijalgija (bolovi u mišićima i telu), bol u leđima, astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja).

Kako se navodi, verovatan slučaj je osoba koja ispunjava definiciju slučaja sumnje i jedno ili više od sledećeg: epidemiološka povezanost (izloženost licem u lice, uključujući zdravstvene radnike koji nisu koristili ličnu zaštitnu opremu), direktan fizički kontakt sa kožom ili kožnim lezijama, uključujući seksualni kontakt.

profimedia

 

Zatim, kontakt sa kontaminiranim materijalima kao što su odeća, posteljina ili pribor verovatnog ili potvrđenog slučaja majmunskih boginja unutar 21 dan pre pojave simptoma, istorija putovanja u zemlju endemsku za majmunske boginje unutar 21 dan pre pojave simptoma, zatim više seksualnih partnera ili seksualni odnos sa nepoznatom osobom unutar 21 dan pre pojave simptoma.

Takođe, pozitivan rezultat serološkog testa na Orthopoxvirus, u odsustvu vakcinacije protiv velikih boginja ili druge poznate izloženosti Orthopoxvirus-ima, hospitalizovan/a zbog bolesti.

Kako se navodi, potvrđen slučaj je onaj koji ispunjava definiciju slučaja sumnje ili verovatnog slučaja i laboratorijski je potvrđen virus majmunskih boginja testom lančane reakcije polimeraze (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Odbačeni je onaj ili verovatan slučaj sa negativnim rezultatom na testu lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu (Real time PCR) i/ili sekvenciranjem.

Šta ako se potvrde majmunske boginje?

Svaki pacijent sa sumnjom na majmunske boginje potrebno je da bude ispitan i izolovan ukoliko se potvrdi dijagnoza sve dok lezije na koži ne pređu u fazu kruste, ispod kojih, kada otpadnu, ostaje svež sloj kože.

Usled specifične klinice slike tog oboljenja, osobe sa sumnjom na majmunske boginje mogu da se jave na pregled u različitim zdravstvenim ustanovama, a ne samo ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite, izabranog lekara (dermatovenerologija, klinike i odeljenja za infektivne bolesti, akušerstvo i ginekologiju, urologiju, odeljenja hitne pomoći i drugo).

U uputstvu se navodi da je, ako se sumnja na majmunske boginje, potrebno obaviti klinički pregled pacijenta uz primenu propisanih mera zaštite, zatim prikupiti informacije od pacijenta o mogućim izvorima infekcije i prisustvu slične bolesti u zajednici, kao i bliskim kontaktima.

Takođe, potrebno je informisati teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje i u konsultaciji sa epidemiologom organizovati transport i izolaciju lica do najbližeg infektivnog odeljenja ili bolnice, kao i bezbedno uzimati i slati uzorke za laboratorijski pregled na majmunske boginje prema uputstvu Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“.

Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

 

Svaki pacijent sa sumnjom na majmunske boginje potrebno je da bude izolovan tokom infektivnog perioda, odnosno tokom prodromalnog i osipnog stadijuma bolesti.

Zdravstveni radnici koji neguju i leče slučaj sumnje, verovatni ili potvrđeni slučaj majmunskih boginja primenjuju standardne mere zaštite i mere zaštite od infekcija koje se prenose kontaktom.

SZO: 1.600 slučajeva u 39 zemalja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučajeva u 39 zemalja, saopštio je direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je precizirao da je među tim zemljama sedam u kojima su majmunske boginje prisutne godinama, a da su 32 zemlje pogođene sada, prenosi TAS S. Prema njegovim rečima, prijavljena su 72 smrtna slučaja iz prethodno pogođenih zemalja.

U zemljama u kojima su se majmunske boginje nedavno pojavile, dodao je, nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva, iako, kako je rekao, SZO proverava izveštaje iz Brazila o smrti povezanoj sa tom bolešću.

Tanjug/ Fabrice COFFRINI/Keystone via AP

 

Tedros je ocenio da je globalna pojava majmunskih boginja "neobična i zabrinjavajuća". Naveo je da SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja. Dodao da je očekivano da vakcine protiv malih boginja pruže određenu zaštitu od majmunskih boginja.

Komentari (0)

Srbija