Društvo

"Tata, mama, mi smo sa vama": UNICEF pokreće kampanju za decu sa smetnjama u razvoju i za njihove porodice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

16:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

UNICEF u Srbiji pokrenuo je kampanju "Tata, mama, mi smo sa vama" i želi da pomogne deci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Kampanja ima za cilj da prikupi sredstva za opremanje ukupno 36 razvojnih savetovališta i timova za rane intervencije koje će roditeljima pružati neophodnu podršku kako bi svoje mališane izveli na put. 

Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovodilac programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF kaže u razgovoru za Euronews Srbija da prema procenama oko 60.000 dece u našoj zemlji se suočava sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

"To je otprilike skoro cela jedna rođena generacija i od njih dve trećine će, ako započnemo podršku prodici veoma rano, sustići svoje vršnjake i imati jedan uobičajan razvojni tok, dok će ona jedna trećina zahtevati dugoročniju podršku od strane sistema, okruženja i društva", kaže ona.


Ona objašnajva da su roditelji suočeni sa brojnim izazovima još na samom početku, pre svega u vidu podrške koja je njima potrebna kako bi i oni onda mogli da je pruže svom detetu u daljem odrastanju.

"Porodice ove dece se suočavaju sa različitim osećanjima i to najpre sa željom da im pomognu da u tim najranijim godinama, kada je mozak najosetljiviji na razne momente, usmere njihovu pažnju na bolji i efikasniji razvoj. I to je najvažnije, početi rano i pružiti im podršku koja treba da dođe iz njihovog okruženja. Međutim, roditelji su suočeni sa brojnim strahovima, osudama okruženja i sistemom koji ne može u potpunosti da odgovori na njihove potrebe", kaže Zajeganović-Jakovljević.

Kaže da je UNICEF 2017. i 2018. godine radio jednu analizu koja se nije značajno promenila, ali je ukazala da su sistemi značajno rasparčani i da to dodatno otežava posao roditeljima.

"Tu pre svega mislim na zdravstvo, socijalu i recimo predškolsko obrazovanje i vaspitanje za najraniji uzrast. Među njima ne postoji najsjajnija komunikacija i zapravo je roditelj taj koji pokušava da sve te stručnjačke savete sinhronizuje i uradi ono što je najbolje za svoje dete. Te usluge su uglavnom skoncentirisani u većim gradovima, pa roditelji u manjm mestima imaju vrlo oskudnu podršku", dodala je.

Zbog svega toga, kaže za Euronews Srbija Mirjana Đorđević, supervizorka za program ranih intervencija i profesorka na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, plan je formiranje timova koji će pokušati da ogovore na sve ove probleme.

"Želimo da rešimo tu rasparčanost koja postoji. U njima će biti predstavnici Centara za socijalni rad, iz Predškolskih ustanova. To će biti kolege iz lokalnih zajendica, oni će se udružiti i pokušaće da pruže pomoć u radu detetu. Ta podrška će se razlikovati po tome što će biti drugačiji vid pružanja podrške. Podrška će se pružati tamo gde je dete, u porodičnom domu ili vrtiću. Razlikovaće se u načinu na koji se pruža podrška. Do sada se radilo samo sa decom, a sada želimo da radimo i sa odraslima koji će biti uz to dete. Želimo da pružimo potpunu podršku. Na kraju, ko pruža podršku. Ranije je bilo više ljudi - psiholog, sociolog, iz Centra za socijalni rad i da troši ogromnu energiju, vreme i resurse. Sada će jedan profesionalac biti dodeljen porodici", rekla je Đorđević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija