Evropa

UNICEF: Skoro dve trećine ukrajinske dece napustilo svoj dom

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

07:17

UNICEF: Skoro dve trećine ukrajinske dece napustilo svoj dom
Romanian General Inspectorate for Emergency Situations - Copyright Romanian General Inspectorate for Emergency Situations

veličina teksta

Aa Aa

Skoro dve trećine ukrajinske dece napustilo je svoj dom od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara, a Ujedinjene nacije su utvrdile da je 142 dece od tada poginulo, mada je taj broj sigurno mnogo veći, saopštio je UNICEF.

Manuel Fontejn, direktor UNICEF-a za programe hitne pomoći, koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da za 31 godinu svog humanitarnog rada nije video da tako brzo toliki broj dece bude raseljen.

"Bili su primorani da sve ostave za sobom - svoje domove, škole, a često i članove svoje porodice", rekao je Fontejn u obraćanju Savetu bezbednosti UN napominjući da je 4,8 od ukupno 7,5 miliona ukrajinske dece raseljeno.

On je precizirao da je 2,8 miliona dece raseljeno unutar ukrajinske teritorije, a dva miliona su izbeglice u drugim državama, preneo je AP.

Fontejn je upozorio da je skoro polovina od 3,2 miliona dece koja su u Ukrajini ugrožena nedostatkom hrane, a da je najgora situacija u opkoljenom gradu Marijupolju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa