Društvo

Stomatološki fakultet dobio istraživački centar, Brnabić na otvaranju

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

14:07

Stomatološki fakultet dobio istraživački centar, Brnabić na otvaranju
Stomatološki fakultet dobio istraživački centar, Brnabić na otvaranju - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu dobio je danas na 74. godišnjicu od osnivanja Implantološko istraživački centar s laboratorijama i edukativnim centrom, jedinstveni na Balkanu, a koji je otvorila predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Ulaganje u obrazovanje garant je uspešne budućnosti, garant da zadržimo mlade i garant uspešne zemlje", navela je Brnabić na otvaranju centra, kome su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić.

To pokazuje naš novi odnos prema kulturi, potpuno novo lice našeg obrazovnog sistema, naseg viskokog školstva, dodala je ona.

Brnabić je navela da je reč o savremenom zdanju koje ima najbolje uslove za rad i usavršavanje, a podsetila je da je Stomatološki fakultet treći na Šsangajskoj listi u svojoj kategoriji, što se manje zna.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako je rekla, nedavno je otvorena nova zgrada fakulteta Organizacionih nauka, a sada obeležavamo sličan ako ne i veći uspeh - novu zgradu i jednu istraživacku instituciju, nove laboratorije gde će i naučni kadar i studenti stvarati novu vredost i davati novo znanje ne samo za Srbiju, već i ceo svet.

"Imamo planove za novu zgradu biološkog fakulteta, bezbednosti, muzicke umetnosti", najavila je Brnabić.

Ideja o centru potekla je još pre deset godina, a izgradnja i opremanje objekta površine 4.900 kvadrata koštali su oko 600 miliona dinara. Falultet je iz sopstvenih sredstava izdvojio 450 miliona, rekao je za Tanjug Vojkan Lazić, prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta.

U centru će se, kako je rekao, sprovoditi najsavremeniji istraživački projekti, a građani će moći da dobiju najsavremeniju uslugu ugradnje implantata zuba, koja je uz anesteziju bezbolna.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njegovim rečima, Edukativni centar koncipiran je tako da će se u njemu organizovati edukativni kursevi i za stomatologe iz celog sveta.

Lazić je naveo da će zahvaljujući novom centru, koji će početi da radi 1. oktobra, doći do unapređenja nastave pa će studenti imat vežbe na najsavremenijim aparatima.

U centru su uvedeni najnoviji digitalni sistemi u planiranju hiturške implantologije i protetičke implantologije.

Prema Lazićevim rečima, za doktorande i naučne saradnike i nastavnike sa drugih instituta i fakulteta biće to prilika da ostvaruju načna istaživanja u najboljim uslovima.

U centru dodaju da će ugradnja implantata biti po znatno povoljnijim cenama nego što je to slučaj u pri vatnim ordinacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija