Društvo

Tropski dani i vrele noći u Srbiji - kako se izboriti sa toplotnim talasom i kada nam stiže osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

16:10

Tropski dani i vrele noći u Srbiji - kako se izboriti sa toplotnim talasom i kada nam stiže osveženje
Tropski dani i vrele noći u Srbiji - kako se izboriti sa toplotnim talasom i kada nam stiže osveženje - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, AP/Riccardo De Luca, AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas u Srbiji se nastavlja, a temperatura je danas dostizala i 37. podeljak. Tropske temperature očekivane su i naredna dva dana, pa je Republički hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje. Nivo ultraljubičastog zračenja (UV) je veoma visok i u svim delovima Srbije je u crvenoj boji. Blago osveženje stiže tek za vikend.

Tropski talas krenuo je početkom nedelje, a nastao je zbog tople vazdušne mase koja je stigla sa severa Afrike. Prethodna noć bila je u Beogradu i u delovima Vojvodine veoma topla, a minimalna temperatura nije se spuštala ispod 20 stepeni, u Beogradu se spustila na 23 stepena. 

Sredinom dana došlo je do pojačanog jugoistočnog vetra, a u košavskom području povremeno je i pojačan. 

"Već sutra dolazi do njegovog slabljenja, a nestabilnost se proširuje i na centralne predele. U četvrtak ćemo imati smenu sunca i oblaka i lokalne pljuskove u drugoj polovini dana. Sa nešto više oblaka maksimalna temperatura neće prelaziti 36 stepeni", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

U Srbiji će u četvrtak jutro biti vedro, u dolinama i kotlinama sveže, ponegde sa maglom, dok će na severu zemlje i u košavskom području noći i jutro biti tropski topli. Tokom dana u svim predelima očekuje se sunčano i veoma toplo. Posle podne na jugu i na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom.

"Neugodno tople noći"

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da će narednih dana biti toplo, ali nestabilno vreme. On je na svom Fejsbuk profilu naveo da će se u petak nestabilnosti javljati nad nižim predelima istočne Hrvatske, Srbije i severoistočne BiH.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Biće voma toplo tako da uz jači konvektivni razvoj može za vrlo kratko vreme doći do formiranja snažne, lokalne, nepogode koja na malom prostoru može doneti grad, olujan vetar i veliku količinu kiše. Noći će biti neugodno tople i nad velikim delom regiona neće padati ispod 20 stepeni Celzijusa, dok u većim gradovima minimumi mogu ostati i više od 24 stepena Celzijusa. Dnevni maskimumi biće ponegde i esktremno visoki. Najčešće od 33 do 36 stepeni, a ponegde i oko 38 stepeni Celzijusa, dok bi u najtoplijim lokalitetima bilo oko 40 stepeni Celzujusa", naveo je meteorolog Čubrilo.

Vreme za vikend

Prognostički modeli za vikend najavljuju priliv nešto svežijeg vazduha sa severa, što će uzrokovati obrazovanje i razvoj grmljavinskih nepogoda. Pljuskovi će biti lokalni i mogu doneti veću količinu kiše. Zahlađenje koje nam severni vetar donosi sputiće temperaturu za oko 5 stepeni, što znači da će se maksimalna dnevna kretati oko 32. podeljka.

Iako dolazi do zahlađenja, temperatura ostaje ekstremno iznad prosečnih vrednosti, kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Početkom sledeće nedelje ponovo pretežno sunčano i vrlo toplo, posebno oko 5. jula, kada bi maksimumi ponovo često bili više od 35 stepeni Celzijusa, dok se zatim očekuje jače osveženje, grmljavinski, pljuskovi, lokalne nepogode i jak severozapadni vetar. Masksimumi bi opali za 10 do 12 stepeni Celzijusa.

"Sumirano, pred nama su veoma topli i sve više sparni dani uz pojavu grmljavinskih pljuskova, prvo na planinama, dok bi i ih od petka češće trebalo biti i u nizijama", kaže Čubrilo.

Zdravstvene tegobe

Ekstremne temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koje osobe, ali su određene grupacije stanovništva posebno osetljive na ove vremenske "neprilike". To su pre svega mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne i drugih hroničnih bolesti.

Takođe su ugoženi i sportisti i radnici koji vežbaju ili rade na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u previše toplim ili zagušljivim prostorijama.

Lekari savetuju da se izbegava boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana -  od 10 do 17 sati. Kako je navedeno na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje onima koji moraju da obavljaju fizičke poslove preporučuje se da to čine u najhladnijem delu dana, u ranim jutarnjim satima od četiri do sedam sati.

Tokom vrelih, letnjih dana važno je i garderoba da bude adekvatna. Preporuka je da se nosi lagana,  široka odeća, svetlih boja od prirodnih materijala. Na glavi obavezno nositi šešir kada ste na otvorenom, kao i adekvatne naočare za sunce.

Telo treba rashlađivati povremenim tuširanjem i redovno unositi tečnost, pre svega vodu. 

"Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke", savetuju lekari.

Komentari (0)

Srbija