Društvo

Srbija u tropskom talasu: Na snazi narandžasto upozorenje, temperatura iznad 35 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

07:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je za danas i naredna dva dana, za celu Srbiju, izdao narandžasto upozorenje na visoku temperaturu. To znači da će u najoplijem delu dana temperatura biti i viša od 35 stepeni.

Veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike, donela je Srbiji tropske temperature i vedro i sunčano vreme u većem delu zemlje.

"I ovog jutra je bilo veoma toplo, a tokom dana u Beogradu i mestima u Vojvodini očekuje se i do 37 stepeni. U južnijim predelima ostaje malo svežije. Iako će vreme biti pretežno sunčano, u zapadnim i jugozapadnim predelima ostaje nestabilno, lokalno sa slabom, kratkotrajnom kišom", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Sredinom dana doće do pojačanja jugoistočnog vetra, a u košavskom području povremeno će biti i pojačan. 

"Već sutra dolazi do njegovog slabljenja, a nestabilnost se proširuje i na centralne predele. U četvrtak ćemo imati smenu sunca i oblaka i lokalne pljuskove u drugoj polovini dana. Sa nešto više oblaka maksimalna temperatura neće prelaziti 36 stepeni", navela je Gojković.

Temperatura raste, ali za vikend preokret

Za petak se najavljuje pretežno sunčano vreme, sa slabim vetrom, što znači da je i temperatura u porastu. U najtoplijem delu dana u Beogradu i mestima u Vojvodini očekuje se i do 38 stepeni.

Prognostički modeli za vikend najavljuju priliv nešto svežijeg vazduha sa severa, što će uzrokovati obrazovanje i razvoj grmljavinskih nepogoda.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pljuskovi će biti lokalni i mogu doneti veću količinu kiše. Zahlađenje koje nam severni vetar donosi sputiće temperaturu za oko 5 stepeni, što znači da će se maksimalna dnevna kretati oko 32. podeljka.

Iako dolazi do zahlađenja, temperatura ostaje ekstremno iznad prosečnih vrednosti, kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija