Društvo

Mali "predah" u tropskom talasu – stiže kratkotrajno osveženje, a onda se vraćaju vreli dani i noći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2022

-

13:59

Mali "predah" u tropskom talasu – stiže kratkotrajno osveženje, a onda se vraćaju vreli dani i noći
Mali "predah" u tropskom talasu – stiže kratkotrajno osveženje, a onda se vraćaju vreli dani i noći - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kratkotrajna promena vremena u vidu nestabilnost do naše zemlje stiže u subotu, sredinom dana.

Već u ranim jutarnjim satima vetar će promeniti svoj pravac na severozapadni, što nam donosi blaži pad maksimalne dnevne temperature.


Priliv nešto svežije vazdušne mase na pregrejano tlo iznad naše zemlje uzrokovaće burne atmosferske procese koji će nam u subotu doneti više oblaka. Zapadni i severozapadni vetar, koji će u Vojvodini duvati pojačanim intenzitetom, zadržava kišonosne oblake dalje na istoku Srbije, što znači da će upravo u istočnim i jugoistočnim predelima biti uslova za grmljavinske nepogode, dok na severu i zapadu ostaje pretežno sunčano, lokalno sa slabom, kratkotrajnom kišom. 

Maksimalna temperatura neće prelaziti 33 stepena, koliko se očekuje u severnim predelima, dok će na jugu biti oko 30. podeljka.

Kiša i grmljavina

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Grmljavinske nepogode ponegde mogu doneti i nešto veću količinu padavina, pojačan vetar i privremeno zahlađenje, a nakon prolaska kišonosnih oblaka dolazi do razvedravanja.


Nešto stabilnija atmosferska situacija obeležiće drugi dan vikenda. Vetar će oslabiti, očekuje se više sunčanih perioda, a uslova za lokalne pljuskove biće samo u brdsko - planinskim predelima. Maksimalna temperatura u nedelju ponovo do 35 stepeni, a slično vreme ostaje i početkom naredne nedelje.

Sledeće sedmice opet vreli dani i noći

Tanjug/Sava Radovanović

 

Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju vrele dane i noći, ali i severozapadno strujanje koje će nam donositi nestabilnost i stvarati uslove za obrazovanje i razvoj lokalnih kišonosnih oblaka. Maksimalna temperatura neće prelaziti 35 stepeni, dakle biće nešto svežije nego prethodnih nekoliko dana.

Ipak, toplotni talas koji je počeo 25. juna nastavlja se i tokom cele sledeće nedelje. To znači da su ove vrednosti temperature i dalje daleko iznad dugogodišnjeg proseka.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako se boriti sa vrućinom

Lekari savetuju da se izbegava boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana -  od 10 do 17 sati. Kako je navedeno na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje onima koji moraju da obavljaju fizičke poslove preporučuje se da to čine u najhladnijem delu dana, u ranim jutarnjim satima od četiri do sedam sati.

Tokom vrelih, letnjih dana važno je i garderoba da bude adekvatna. Preporuka je da se nosi lagana,  široka odeća, svetlih boja od prirodnih materijala. Na glavi obavezno nositi šešir kada ste na otvorenom, kao i adekvatne naočare za sunce.

Telo treba rashlađivati povremenim tuširanjem i redovno unositi tečnost, pre svega vodu.

"Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke", savetuju lekari.

Komentari (0)

Srbija