Društvo

Strani državljani dolaze po drugu dozu vakcine na Sajam - u redu najviše građana BiH i Severne Makedonije

Komentari

Autor: Euronews/RTS

19/06/2021

-

10:26

Strani državljani dolaze po drugu dozu vakcine na Sajam - u redu najviše građana BiH i Severne Makedonije
Strani državljani dolaze po drugu dozu vakcine na Sajam - u redu najviše građana BiH i Severne Makedonije - Copyright Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Strani državljani koji su krajem marta primili prvu dozu vakcine u Srbiji, ovoga vikenda dolaze da prime drugu dozu, a u halama 3 i 11 na Beogradskom sajmu jutros je počela vakcinacija koja će trajati do 17 časova. Produženo radno vreme biće samo tokom vikenda. 

Građani koji su došli da prime vakcinu protiv kovida kažu da su uglavnom iz Sarajeva, Tuzle i Bijeljine iz BiH, a ima ih i iz Severne Makedonije i Ukrajine.

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je za RTS da je krajem marta u Srbiji vakcinisano više od 22.000 stranih državljana, od toga na Sajmu više od 12.000.

Od toga je prošlo 12 nedelja i došlo je vreme za revakcinaciju i zbog toga će, kako je rekao, na Sajmu drugu dozu vakcine primiti 8.000 stranih državljana, a sutra 5.000.

"Paralelno sa tim teče vakcinacija prvim dozama na Sajmu, isključivo za državljane Srbije, Severne Makedonije i BiH. Očekujemo isporuku Sputnjika u najskorije vreme. Potrebno je bilo koja lična isprava gde postoji broj", napomenuo je Bekić i dodao da se poslednjih dana na Sajmu najviše vakcinišu strani državljani iz BiH i Severne Makedonije, a u tržnim centrima mladi.

On je rekao da je u tržnim centru Ušće od 6. maja do srede vakcinisano prvim dozama 13.600 osoba, a starosna dob je u proseku 40 godina. Do petka je u Srbiji prvu dozu vakcine primilo više od 44 odsto naših građana, a 40 odsto je dobilo drugu dozu.

"Neophodno je da ubrzamo vakcinaciju da nam se korona ne bi u najtežem obliku vratila na jesen. Poseban apel mladima, nađite vreme, vakcinišite se, vi ste naša snaga i budućnost i Srbija veruje u vas", naveo je Bekić. 

Druga doza i za privrednike iz regiona

Na Beogradskom sajmu i u niškom Čairu danas je počela i revakcinacija privrednika regiona Zapadnog Balkana koji su u martu u Srbiji primili prvu dozu vakcine AstraZeneke protiv kovid-19.

Кoordinator Кomorskog investicionog foruma za Zapadni Balkan u PKS Marko Mandić rekao je da se revakcinacija organizuje nakon tačno 12 nedelja od kada su se privrednici regiona krajem marta vakcinisali prvom dozom vakcine AstraZeneka.

U saopštenju se navodi da je PKS, u saradnji sa Vladom Srbije, organizovala imunizaciju više hiljada privrednika i zaposlenih u kompanijama u regionu. Mandić je ukazao da je značajno to što je vakcinacija počela i širom regiona Zapadnog Balkana, jer u martu to nije bio slučaj.

"Zalažemo se za jedinstvenu ekonomiju regiona, jer je samo zajednički potencijal regiona konkurentan na globalnom tržištu. Pojednične ekonomije uveliko zavise od kompanija sa kojima sarađuju u regionu, a zajedno izvozimo i u EU koja nam je najveći partner”, naglasio je Mandić.

On je pozvao i naše državljane i radnike da se u što većem broju vakcinišu.

"Pozivam i državljanje Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije da dođu u Srbiju da se vakcinišu. Vlada Srbije omogućila je državljanima tih zemalja da se vakcinišu na bilo kom mestu, u bilo koje vreme i bilo kojom vakcinom u Srbiji", rekao je Mandić.

Predstavnik privrednika koji su se danas revakcinisali u Beogradu Mladenko Trifković iz  Banjaluke posebno se zahvalio medicinskom osoblju i privrednim komorama Srbije i Bosne i Hercegovine koje su omogućile vakcinaciju u Srbiji.

 

Komentari (0)

Srbija