Društvo

Korona presek: Više od 800 zaraženih, preminule tri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2022

-

16:47

Korona presek: Više od 800 zaraženih, preminule tri osobe
Korona presek: Više od 800 zaraženih, preminule tri osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 5.158 osoba, a pozitivno je bilo njih 808. Preminulo je troje pacijenata. Hospitalizovano je 116, od čega je osmoro priključeno na respirator.

Podsetimo, u Srbiji je juče na koronavirus testirano 6.518 osoba, od čega je bila pozitivnao njih 960. pacijent. Nije bilo preminulih od kovida.

U Srbiji su registrovane nove podvarijante omikron soja BA.4 i BA.5, koji se brže šire, lakše prenose i imaju sposobnost da zaobiđu imunitet, saznaje Euronews Srbija.

Nove podvarijante odgovorne su za porast broj inficiranih u celoj Evropu, posebno u Portugalu, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj, Holandiji, ali i SAD, Australiji. U mnogim zemljama postale su dominantne. 

Virusolozi kažu da je u toku prirodno prokužavanje, da aktuelne podvarijante imaju sposobnost da zaobiđu postojeći imunitet koji je stečen vakcinacijom ili zaražavanjem, ali da je dobro što te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje  ih je na raspiratoru i umrlih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija