Društvo

Tiodorović: Ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o merama

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

14:57

Tiodorović: Ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o merama
Tiodorović: Ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o merama - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne očekuje da ćemo tokom leta imati značajan broj zaraženih virusom korona i da ako i bude skokova sigurno neće biti više od 2.000 novozaraženih dnevno.

On je za današnji "Blic" rekao da virus na suncu ne opstaje dugo jer ga ultravioletni zraci ubijaju, pa leto ne bi trebalo da nam bude problematično. U skladu sa tim, Tiodorović ne očekuje da će biti potrebno vraćanje epidemioloških mera.

"Jedino ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o merama", rekao je on.

Istakao je da je podvarijanta omikrona BA.5 registrovana u našoj zemlji, a s obzirom da je širom Evrope rasprostranjen i BA.4, postoji šansa da je i ovaj tip prisutan na našem podneblju.

To, prema njegovim rečima, ne menja situaciju, jer se ova dva tipa ne razlikuju mnogo, pošto se ne spuštaju na pluća a karakterišu ih isti simptomi, glavobolja, gubitak čula miriša i ukusa.

Tiodorović je istakao da nema razloga za paniku, ali ima za oprez, što se pre svega odnosi na hronične bolesnike. Njegov savet svima koji nisu primili treću dozu, a naročito hroničnim bolesnicima i starijim ljudima, jeste da prime treću dozu a kasnije i četvrtu.

Ukazao je da pošto je virus pokazao velike mutacione sposobnosti, oprez će biti posebno potreban tokom jeseni i zime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija