Društvo

Ciklon zadržava hladno i tmurno vreme, ali do kad: Temperature ispod proseka, preokret tek sa prodorom vazduha iz Afrike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2022

-

08:05

Ciklon zadržava hladno i tmurno vreme, ali do kad: Temperature ispod proseka, preokret tek sa prodorom vazduha iz Afrike
Ciklon zadržava hladno i tmurno vreme, ali do kad: Temperature ispod proseka, preokret tek sa prodorom vazduha iz Afrike - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, FoNet, AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Zahlađenje koje je u četvrtak stiglo do Srbije ne jenjava, a temperatura će nekoliko dana ostati ispod prosečnih vrednosti, zbog čega će i vikend biti znatno hladniji, pogotovo u poređenju sa toplotnim talasom iz koga je Srbija pre samo nekoliko dana izašla. Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Balkana, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Oblaci koji su juče pojedinim delovima naše zemlje doneli slabe i umerene padavine, ponegde i pljuskove zadržavaju se i danas, uglavnom u predelima južno od Save i Dunava.

"Sredinom dana, u Vojvodini, dolazi do delimičnog razvedravanja, dok će slaba, povremena kiša padati uglavnom u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima", isitče meteorolog Ljubica Gojković.

Maksimalna dnevna temperatura će u severnim predelima lokalno biti i do 27 stepeni. Južno od Save i Dunava, zbog više oblaka i pojačanog vetra ostaje oko 23, dok na krajnjem jugu i jugoistoku živa u termometru neće prelaziti 20. podeljak.

Podsetimo, juče je Republički Hidroemetorološki Zavod Srbije (RHMZ) izdao upozorenje da se na južnim predelima zemlje očekuju velike količine padavina koje će trajati i danas u prepodnevnim časovima.

"Više padavina očekuje se na jugu Srbije, a krajem dana, tokom noći i u subotu ujutru, kao i prepodne i na jugoistoku i istoku zemlje od 20 do 40 mm za 24 časa, a lokalno i više", navodi RHMZ u upozorenju.

E-Stock/Dušan Milenković

 

U nedelju sunčano, ali i dalje sveže

U nedelju će oslabiti uticaj visinskog ciklona, pa se očekuje pretežno sunčano, uz umerenu oblačnost, ali će i dalje biti veoma vetrovito. Prognozira se delimično razvedravanje i blaži porast temperature, uz lokalne padavine uglavnom u višim planinskim predelima.

"Drugog dana vikenda biće promenljivo oblačno sa sunčanim periodima i pojačanim i povremeni jakim severnim vetrom", ističe Gojković.

Maksimalna temperatura će u severnim i istočnim predelima biti i do 27 stepeni, dok će u južnim predelima očekuje oko 23.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Kad nas očekuje otopljenje?

Početkom sledeće nedelje dolazi do stabilizacije vrema, što znači da je pred nama vedra i sunčana nedelja. Iako će vreme biti vedro, temperatura ostaje oko proseka, dakle ispod 30 stepeni, jer će nam severozapadno strujanje stalno donositi nešto svežiju vazdušnu masu.

"Upravo zbog toga se za narednu nedelju prognoziraju veoma hladna jutra za sredinu jula, sa temperaturom oko 13 stepeni", kazala je Gojković

Đurić isitče da više temperature vraćaju najverovatnije od srede, kada nam topao vazduh ponovo stiže sa Mediterana.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice sve više će početi da jača termički greben na visini, pa će u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja početi da pristiće veoma topla vazdušna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Ako se ova sinoptička situacija ostvari, u Srbiji će nakon 15. jula biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35 stepeni, a oko 20. jula i do 40 Celzijusa", zaključio je Đurić.

Blagi rast vodostaja

Zbog veoma toplog vremena i suše koja je zahvatila Evropu, ali i našu zemlju, vodostaj reke Save je u opadanju te je RHMZ izdao upozorenje da će kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaj biti oko i malo ispod plovidbenog nivoa. Prognoza vodostaja za narednih 7 dana najavljuje blagi porast nivoa vode, a uzrok tome je upravo kiša koja ovih dana pada u gornjem toku ove reke.

 

 

Komentari (0)

Srbija