Društvo

Za promociju nauke izdvojeno osam miliona dinara institucijama i pojedincima za 39 projekata i 10 godišnjih programa

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

15:26

Za promociju nauke izdvojeno osam miliona dinara institucijama i pojedincima za 39 projekata i 10 godišnjih programa
Za promociju nauke izdvojeno osam miliona dinara institucijama i pojedincima za 39 projekata i 10 godišnjih programa - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Za doprinos promociji nauke dodeljeno je ukupno osam miliona dinara institucijama i pojedincima za 39 projekata i 10 godišnjih programa u naučnim klubovima, a priznanja su dodeljena danas na svečanosti u Rektoratu. Projekti su odobreni na Javnom pozivu za finansiranje projekata promocije nauke.

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je naučnicima i svima koji su doprineli popularizaciji nauke, koja je, istakao je, više nego ikada, ključna za razvoj društva i ekonomije.

Ružić je poručio da Srbija teži da naučni sistem učini podsticajnim za naučnike i naučna istraživanja, kao i da podstakne izvrsnost naučnih rezultata i da poveže privredu i nauku.

"Formirali smo posebne fondove za finansiranje istraživanja - Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost. Godišnje izdvajamo skoro 900 miliona dinara za posebne programe stipendiranja mladih i nadarenih naučnika, formiramo nove institute i ulažemo u infrastrukturu", naveo je Ružić okupljenima.

Centar za promociju nauke organizovao je današnju dodelu priznanja, a Ružić je istakao da taj centar već 11 godina u 15 naučnih klubova i gradova širom Srbije, kao i u školama, pruža sadržaje i sprovodi aktivnosti u cilju promocije nauke.

Apel rektora na povećanje sredstava za naučne oblasti

"Od 2011. do danas ukupno je odobreno i finansirano 711 projekata sa više od 135 miliona dinara i zahvaljujući tim projektima, više od dva miliona građana imalo je priliku da se približi nauci", rekao je Ružić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić poručio je da UB dugo godina neguje naučno-istraživački rad, te da nema gotovo nijedne članice koja nije imala kontakt sa Centrom za promociju nauke.

"Nauka je bitna i može da doprinese razvoju društva", rekao je Ðokić i apelovao na ministra Ružića da utiče na povećanje sredstava za naučne oblasti.

Na ovogodišnji Javni poziv pristiglo je više od 150 projekata, od kojih je izabrano ukupno 39 koji će biti finansirani.

V.d. direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić rekao je da su danas nagrađeni pojedinci koji imaju entuzijazam i dodao je komisija imala težak posao da odabere dobitnike.

Jovan Aleksić ispred Astronomskog društva "Ruđer Bošković" rekao je novinarima da su dobili sredstva za projekat Škola astronomije za početnike, čija je ideja da se astronomija približi mladima.

"Ne toliko da nauče informacije, već da je zavole. Cilj našeg projekta je borba protiv pseudonauke koja je izuzetno pogubna u današnje vreme, a projekti se realizuju kroz različite vidove aktivnosti, to su predavanja, radionice, naučne tribine...", naveo je Aleksić.

Jedna od dobitnica Milena Živković, na konkursu Centra za promociju nauke dobila je finansijsku podršku za realizaciju tri projekta - koji podrazumeva spoj matematike i fizike, a ove godine uključen je i strip.

"Planirali smo oko 60 polaznika za svaki projekat, po četiri radionice i dva naučna kluba, tako da će biti dosta đaka na našim projektima", poručila je Živković.

Komentari (0)

Srbija