Društvo

Srbija na pragu novog toplotnog talasa - još danas ispod 30 stepeni, stiže topao afrički vazduh

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2022

-

07:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hladnu vazdušnu masu koja nam je prethodnih dana donela prijatne dnevne temperature i sveža jutra, već danas će zameniti topao afrički vazduh a to znači da nam stižu topliji dani, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Nakon prohladnog jutra u kojem se temperatura kretala od šest stepena u Sjenici, pa do 16 u Beogradu, dolazi do otopljenja koje će omogućiti da živa u termometru ponovo prelazi 28 stepeni Celzijusa. 

" Porast vazdušnog pritiska iznad Evrope donosi nam više sunčanih perioda i postepeno slabljenje severnog vetra, što uzrokuje da subjektivni osećaj temperature bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti", objašnjava Gojković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kaže da se u Vojvodini, zapadnoj i istočnoj Srbiji danas očekuje oko 28 stepeni Celzijusa, dok će južnije i dalje biti za stepen - dva svežije. I danas ćemo, navodi, imati smenu sunca i oblaka, uz više sunčanih perioda na severu i više oblaka u brdsko - planinskim predelima.

Kakava će biti druga polovina nedelje?

Kraj ove radne nedelje biće topao i sunčan, sa temperaturom preko 30 stepeni. Gojković kaže da osim porasta dnevne temperature, otopljenje ćemo osetiti i tokom noći. 

"U četvrtak će maksimalna dnevna biti oko 32, a već u petak i do 37 stepeni Celzijusa. Ipak, u noći između petka i subote dolazi do prolazne oblačnosti, koja će uglavnom severu i zapadu zemlje doneti pljuskove i grmljavinu. Upravo u ovim predelima subota će biti za oko 5 stepeni svežija, dok se na jugu zemlje zadržava tropsko vreme", kaže.

Usled priliva toplijeg vazduha Gojkoivć savetuje izbegavanje većih fizičkih napora i adekvatnu zaštita od UV zračenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija