Društvo

Danas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, a od nedelje nas čekaju prave tropske temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2022

-

08:03

Danas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, a od nedelje nas čekaju prave tropske temperature
Danas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, a od nedelje nas čekaju prave tropske temperature - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je tek nekoliko dana od početka leta, a vremenske prilike već podsećaju na najtopliji letnji mesec. Priliv tople vazdušne mase sa severa Afrike već danas nam donosi ekstremno toplo vreme, sa temperaturom koja više odgovara vrednostima iz jula i avgusta.

Meteorolog Euronews Srbja Ljubica Gojković kaže da osim vrelih dana, i noći će biti veoma tople, i to sa temperaturom preko 20 stepeni.

"Prvi dan vikenda obeležiće nestabilno i promenljivo vreme, što znači da će tokom celog dana, u većem delu zemlje biti uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu. Sa nailaskom kišonosnih oblaka doći će do pojačanja vetra i privremenog zahlađenja, a nakon prolaska, ponovo dolazi do otopljenja i razvedravanja", rekla je Gojković.

Navodi da se u Vojvodini očekuje pretežno sunčano vreme, dok južno od Save i Dunava ostaje nestabilno, sa uslovima za lokalne i kratkotrajne pljuskove. Zbog više padavina koje smo imali prethodnih dana vreme će biti sparno, jer sa porastom temperature i više sunčanih perioda, dolazi do isparanja vlage iz tla.

I meteorolog Đorđe Đurić za prvi dan vikenda najavljuje toplo ali nestabilno vreme, i predviđa stabilizaciju tek od nedelje.

"U Srbiji u subotu promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito tokom večeri i noći. U nedelju pretežno sunčano, a tokom jutra i prepodneva u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima očekuje se više oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 29 do 33, u Beogradu do 32 stepena Celzijusa", napsao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Metorolozi kažu da trenutni prognostički modeli za ponedeljak, ali i celu sledeću nedelju najavljuju tropske temperature. Vedro i sunčano vreme koje se očekuje, uzrokovaće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti, pogotovo ukoliko više vremena provodite napolju.

"Topla i suva vazdušna masa koja nam stiže iz Afrike donosi nam vruć vetar i temperaturu preko 35 stepeni. Vreme će tokom cele sledeće nedelje biti sunčano, što će uzrokovati da UV indeks bude ekstremno visok, ali će biti i opasnosti od toplotnog udara. U najtoplijem delu dana izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom zračenju, obucite se u skladu sa vremenskim prilikama i sa sobom obavezno ponesite flašu vode", navodi Gojković.

Ovo potvrđuje i Đurić koji kaže da nas sredinom nedelje očekuje blago osveženje, ali i da se ipak pravi letnji dani vraćaju.

"Početkom sledeće sedmice sunčano i veoma toplo, maksimalna temperatura u utorak od 32 do 36 stepeni Celzijusa. U utorak će duvati i jaka košava. U sredu prolazno naoblačenje i osveženje sa pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperature za 5 do 7 stepeni i uz jak severozapadni vetar. Od četvrtka sunčano i ponovo veoma toplo, uz maksimalne temperature preko 30 stepeni Celzijusa", rekao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija