Društvo

Promenljivo i nestabilno vreme prvog dana leta - temperature do 32 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

07:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najtoplije godišnje doba počinje danas u 11.13 sati. Uprkos tome, prve dane leta ipak će obeležiti promenljivo i nestabilno vreme koje nam donosi hladan front sa severozapada Evrope, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako navodi, pored toga što leto stiže kalendarski, danas je i najduži dan u godini.

"Danas je i letnja dugodnevica, najduži dan u godini kada će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, a noć samo 8 sati i 24 minuta. Nakon 21. juna, dan počinje da se skraćuje, sve do početka zime, kada će dan biti najkraći, a noć najduža", kaže Gojković. 

Kako navodi, prve dane leta ipak će obeležiti promenljivo i nestabilno vreme koje nam donosi hladan front sa severozapada Evrope. 

"Već tokom noći došlo je do promene pravca vetra, te je umesto južnog, počeo da duva zapadni i severozapadni vetar koji nam tokom dana donosi pad temperature u odnosu na jučerašnje vrednosti, oblake i lokalne pljuskove", dodaje.

Da li će biti oblaka?

Iako je, kaže, ovog jutra bilo vedro u celoj Srbiji, mešanje vazdušnih masa iznad naše zemlje uzrokovaće formiranje i razvoj oblačnosti. 

"To znači da ćemo tokom celog dan imati smenu sunca i oblaka, a samo ponegde će biti uslova za slabe, kratkotrajne padavine. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 28 stepeni u Vojvodini, pa do 32 na istoku Srbije", objašnjava ona.

Nestabilno vreme zadržava se sve do petka, za kada se prognozira potpuno razvedravanje i prestanak padavina. Sutra će uslova za lokalne pljuskove biti uglavnom u brdsko-planinskim predelima, a u četvrtak novo prolazno naoblačenje kišu donosi i severu i istoku zemlje. 

"U sredu će temperatura i dalje biti oko 30 stepeni, ali u četvrtak dolazi do zahlađenja koje će spustiti temperaturu na oko 25 stepeni. Ovo zahlađenje biće samo privremeno jer će kraj nedelje obeležiti vedro, sunčano i suvo vreme sa pravim letnjim temperaturama", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija