Društvo

Vremenska prognoza za vikend: Kišobrani još ovog vikenda, od sledeće nedelje pravo leto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2022

-

12:12

Vremenska prognoza za vikend: Kišobrani još ovog vikenda, od sledeće nedelje pravo leto
Golubovi se rashlađuju u bari u Knez Mihailovoj ulici tokom toplog dana u Beogradu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Ciklon koji nam je prethodnih dana doneo oblake, povremene grmljavinske nepogode i lokalno veću količinu kiše, postepeno se premešta dalje ka jugoistoku. Sa njegovim premeštanjem pomera se i padavinska zona, što znači više sunčanih perioda u Vojvodini, dok se u južnijim predelima zadržavaju kišonosni oblaci, kažu meteorolozi i najavljuju nove visoke temperature od naredne nedelje u celoj zemlji.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da će prvi dan vikenda severnim predelima doneti smenu sunca i oblaka, ali i povremeno pojačan severni vetar. 

"U južnim predelima ostaje pretežno oblačno, uz mogućnost lokalnih padavina. U drugoj polovini dana očekuje se priliv kišonosnih oblaka, te dolazi do intenziviranja padavina, a moguće su i grmljavinske nepogode", kaže Gojković. 

I meteorolog Đorđe Đurić kaže nas u subotu očekuje oblačno vreme, jako slično prethodnom danu.

"Očekuje se umereno do pretežno oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, kao i obilnije padavine. Severozapadni vetar biće u pojačanju i u subotu će biti jak", naveo je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Metorolozi navode da će minimalna temperatura i narednih dana biti oko 17 stepeni, dok će se maksimalna u subotu kretati od 23 na jugu, do 28 stepeni Celzijusa na severu. 

Što se drugog dana vikenda tiče, kažu da polako dolazi do dodatnog razvedravanja, a samim tim i do otopljenja što naslućuje i da su sunčani dani nakon vikenda pred nama. 

Gojković navodi da će u nedelju više sunčanih perioda biti u centralnim predelima, a da će uslova za lokalne pljuskove biti u brdsko-planinskim predelima naše zemlje. 

"Dnevna temperatura u nedelju ostaje oko i malo ispod 30 stepeni, a već od ponedeljka sledi novi talas tropskog vremena koji nam donosi sunčano i veoma toplo vreme. Uslova za padavine biće samo u planinskim predelima naše zemlje. Poslednja nedelja proleća donosi nam letnje vreme i temperaturu iznad proseka, a zbog vedrog vremena činiće se da je toplije od izmerenih vrednosti", kaže Gojković.

Meteorolozi su saglasni da nas od nedelje očekuje stabilnije vreme, kao i da će nam kišobrani biti potrebni još ovog vikenda. Njh će, kažu, nakon toga zameniti kreme za sunčanje jer UV indeks iznad Srbije uveliko prelazi vrednosti koje se mogu smatrati bezbednim. 

"U ponedeljak će ojačati termički greben na visini sa jugozapada i uslediiće će priliv toplije vazdušne mase, a očekuje se i postepena stabilizacija vremena. U većem delu Srbije biće pretežno sunčano, dok se nešto više oblaka očekuje na jugu i na istoku i u tim predelima sredinom dana i posle podne biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Temperatura do 27 stepeni. Od utorka sunčano i toplije, a maksimalna temperatura sredinom sledeće sedmice biće oko 30 stepeni Celzijusa", rekao je Đurić.

Preporučuje se zaštita zbog visokog nivoa UV zračenja

Gojković objašnjava da je ozonski omot sloj jedinjenja kiseonika koji se naziva ozon, a nalazi se u stratosferi, na visini od oko 25 kilometara iznad tla. On štiti, kaže Gojković, sav živi svet na planeti tako što apsorbuje između 93 i 99 odsto opasnog UV značenja. 

"Ovo zračenje dolazi sa sunca i deo je spektra sunčevog zračenja visokih frekvencija, što znači da sa sobom nosi veliku količinu energija koja oštećuje ćelije svih živih bića na planeti. Inače, sedamdesetih godina prošlog veka zapaženo je da je iznad južnog pola došlo do nastanka ozonske rupe, a ustanovljeno je da upotreba freona u industriji u kombinaciji sa veoma niskom temperaturama iznad Južnog pola, dovela do ove pojave. Poslednjih godina ozonski sloj se popunio, međutim ono malo UV zračenja koje ipak prođe kroz zaštiti sloj predstavlja veliku opasnost za čoveka, biljke i životinje", rekla je Gojković i savetuje da pri sunčanim i vedrim danima je nepohodna zaštita od sunca u vidu kape i kreme za sunčanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija