Društvo

U prvom upisnom krugu ostalo neraspoređeno 635 učenika, još oko 16.000 slobodnih mesta u srednjim školama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/07/2022

-

12:31

U prvom upisnom krugu ostalo neraspoređeno 635 učenika, još oko 16.000 slobodnih mesta u srednjim školama
U prvom upisnom krugu ostalo neraspoređeno 635 učenika, još oko 16.000 slobodnih mesta u srednjim školama - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Objavljeni su konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama, a u prvom upisnom krugu ostalo je neraspoređeno 635 učenika. U ovom trenutku ostalo je oko 16.000 slobodnih mesta, te da nema bojazni da će neko ostati neupisan. Neraspoređeni učenici u osnovnim školama i na portalu Moja srednja škola mogu da vide u kojim srednjim školama i obrazovnim profilima je ostalo slobodnih mesta.

Već sutra počinje drugi upisni krug kada mogu da popune i predaju liste želja elektronski ili neposredno u svojim osnovnim školama, a u petak, 15. jula biće objavljen konačan raspored po srednjim školama.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 86 odsto učenika upisalo je srednju školu po prve tri želje, a po prvoj želji više od 65 odsto.

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje Miloš Blagojević rekao je za Tanjug da od sutra kreće drugi upisni krug u srednje škole i da je u ovom trenutku ostalo oko 16.000 slobodnih mesta, te da nema bojazni da će neko ostati neupisan.

"Učenici se sutra i prekosutra mogu upisati u školi podnošenjem papirne prijave ili elektronski putem, od sutra pa do 20. jula. U Beogradu su gimnazije popunjene. Velika je konkurencija što se tiče većih mesta. U toku dana biće objavljen pdf dokument sa brojem slobodnih mesta", naveo je Blagojević.

Kada je reč o upisu za profile koje su u srednjem stručnom obrazovanju, Blagojević je naveo da svi učenici moraju obaviti lekarske preglede i zadovoljiti zdravstvene uslove koje su propisane za te profile.

Euronews/Slavica Tuvić

 

"Potrebno je da zdravstveno budu sposobni i apelujem da što pre obave te preglede. Lekarski pregled može se evidentirati elektronski i isporučiti portalu Moja srednja škola, a ukoliko dođe do određenih problema, onda sa papirom treba da dođu u školu", poručio je Blagojević.

Raspored učenika po obrazovnim profilima u srednjim školama objavljen je danas na portalu Moja srednja škola.

Spušteni pragovi za upis

Na portalu Moja srednja škola objavljeni su i podaci koliko je minimalno bodova bilo potrebno da se upiše određena škola ove, ali i prošle godine. Evidentno je da je ove godine donji prag spušten za bod, dva a negde i više.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Primera radi u Šestoj beogradskoj gimnaziji na društveno- jezičkom smeru prošle godine minimalan broj bodova bio je 89,64, dok je ove godine 88,91. Na prirodno- matematičkom smeru poslednji upisani kandidat u 2021. godini imao je 90,56 bodova, dok je ove godine minimalan broj bodova za upis bio 89,29.

U Gimnaziji Svetozar Marković u Nišu na društveno-jezičkom smeru minimaln broj bodova za upis prethodne godine bio je 87,13, dok je ove godine 85,74.

U Gimnazija Vuk Karadžić u Loznici, na društvenom smeru prošle godine prag za upis je bio 54,83, dok je ove godine 52,62. 

U Gimnaziji u Čačku na društveno-jezičkom smeru prošle godine za upis je bilo potrebno 74,02 bodova, a ove 61,17 bodova.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija