Društvo

"Sunce nas moli da uzmemo džaba energiju, mi ćemo uspešno da prebrodimo krizu": Na Staroj planini niču solarne elektrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2022

-

16:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U selima na Staroj planini pokrenuta je kampanja Solarna stara, za izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana, a očekuje se da se ovaj pilot projekat proširi i na druge lokalne zajednice.  Staroplaninske reke zahvaljujući onima koji kraj njih i od njih žive nastavile su da teku svojim tokom. U borbi za zdraviju životnu sredinu meštani vide u korišćenju energije sunca. Po 14 solarnih panela, snage oko pet kilovata biće postavljeno na krovovima Doma kulture u Dojkincima i Mesne zajednice u Temskoj.

Predsednik saveta MZ Dojkinci Ivica Veljković kaže su se za solarnu energiju odlučili zato što se ona, pre svega, postavlja na takvom mestu koje neće da šteti prirodi. 

"Na takav način mi ćemo uspešno da prebrodimo ovu krizu sa energentima i imaćemo odličan obnovljiv izvor energije", kaže Veljković.

Predsednik Saveta mesnih zajednica Stare palnine Nebojša Ilić kaže da je to implementacija njihove ideje da se dobije neka korist u energetskom smislu, a da štete ne bude.

"Pošto smo ekološki obrazovani, jer se pola veka borimo za očuvanje prirode. Svima je jasno o čemu se ovde radi, sunce nas moli da uzmemo džaba energiju", kaže aktivista iz Temske Janko Đorđević.

Prednosti solarnih elektrana

Prednost solarnih elektrana je, kažu stručnjaci to što se lako postavljaju i održavaju i ne zagađuju životnu sredinu.

"Mi smo hteli da pokažemo da u saradnji sa lokalnom zajednicom možemo dobiti čistu i održivu energiju. Sav prihod od tih elektrana energetska zadruga će donirati lokalnoj zahjednici za njihove aktivnosti, od izmene stolarije na zgradi Mesne zajednice ili škole. To će trajati 25 godina, koliko je zapravo najkraći vek trajanja solarnih panela, a verovatno i duže", kaže Predrag Momčilović iz Energetske zadruge "Elektropionir".

Prema rečima sagovornika Euronews Srbija sredstva će biti uložena za rekonstrukciju javnih ustanova, ali pre svega u svrhe dalje afirmacije korišćenja alternativnih izvora energije i osvešćivanja ljudi za očuvanje prirode.

Za samo 20-ak dana od početka kampanje prikupljen je novac za prve zadružne solarne elektrane. Oni koji žele da doniraju za ugradnju dodatnih solarnih panela to mogu do 20. jula na sajtu donacije.rs ili uplatom na račun Energetske zadruge "Elektropionir". U Elektropioniru očekuju da se ovaj pilot projekat proširi i na druge lokalne zajednice jer kažu Srbija ima veliki potencijal solarne energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija